Εκτεθειμένο αφήνει τον Υπουργό Παιδείας η Επίτροπος για το Παιδί

Δικαίωμα των μαθητών να εκφράζουν άποψη

Εκτεθειμένο άφησε τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου, σε σχέση με το δικαίωμα των μαθητών και μαθητριών να εκφράσουν την άποψή τους είτε μέσω ψηφοφορίας ή άλλως πώς και τη στάση που τήρησαν δύο διευθυντές Λυκείων απαγορεύοντάς τους το.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος καλέστηκε για να ενημερώσει για θέματα του Υπ. Παιδείας τέθηκε και το ζήτημα με την απαγόρευση στα Λύκεια Παγκύπριο Λευκωσίας και Κοκκινοχωρίων του δημοψηφίσματος της ΠΣΕΜ σε σχέση με τον τρόπο αντίδρασης για τις εξετάσεις τετραμήνων, ωστόσο οι τοποθετήσεις του κ. Προδρόμου προκάλεσαν την αντίδραση της Επιτρόπου η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως είναι «πρωτάκουστο να αναφέρεται ότι οι μαθητές/τριες δεν μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους εν ώρα σχολείου».

Συγκεκριμένα ο κ. Προδρόμου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άντρου Καυκαλιά σημείωσε πως το θέμα που προέκυψε με τους διευθυντές είναι τεχνητό, αφού στην ουσία δεν υπάρχει θέμα και δεν προνοείται στους κανονισμούς η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μάλιστα ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε «Τι μάθημα δίδουμε στα παιδιά; Να συνδικαλίζονται ενάντια ποιου, του διευθυντή, των εκπαιδευτικών, του ΥΠΠ;» Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, όχι να στήνουν κάλπες εν ώρα μαθήματος. Ενώ, όπως είπε, το χειρότερο είναι να διαφωνούν με το νόμο. Άμεση ήταν η αντίδραση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου – Λιβανίου, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζει εάν οι καταγγελίες της ΠΣΕΜ για τους δύο διευθυντές είναι βάσιμες ή όχι, αλλά πέρα από κανονισμούς υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Το Άρθρο 15 της Σύμβασης κατοχυρώνει σε κάθε παιδί την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του να συνέρχεται ειρηνικά, δικαιώματα που μπορούν να περιοριστούν μόνο όπως το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζουν και υπερισχύουν των όποιων Κανονισμών. «Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν τη γνώμη τους, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό ονομάζεται ως δημοψήφισμα, δεν εξετάζω εάν έχουν δίκαιο ή άδικο όμως οι κανονισμοί είναι σαφείς· έχουν δικαίωμα να εκφέρουν τη γνώμη τους».

Επίσης χαρακτήρισε ως πρωτάκουστη την αναφορά του κ. Προδρόμου ότι δεν μπορούν να το πράξουν αυτό σε ώρα σχολείου. «Είναι πρωτάκουστο αυτό. Εάν δεν εκφέρουν τη γνώμη τους μέσα στο σχολείο, πού θα το κάνουν;» Σε σχέση με τις απουσίες που έλαβαν όσοι μαθητές έλαβαν μέρος στην ολοήμερη αποχή που αποφάσισε η ΠΣΕΜ, η Επίτροπος επεσήμανε πως τα παιδιά είναι ελεύθερα να εκφράσουν άποψη και από κει και πέρα να υποστούν το τίμημα των πράξεων και αποφάσεών τους, αλλά να αφεθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους ελεύθερα. Να σημειώσουμε πως πριν από την έναρξη της συνεδρίας η πλειοψηφία της Επιτροπής Παιδείας είχε απορρίψει το αίτημα του ΑΚΕΛ να εγγραφεί ως αυτεπάγγελτο θέμα: «Η απόφαση των διευθυντών δύο Λυκείων να απαγορεύσουν στους μαθητές να συμμετέχουν στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η ΠΣΕΜ».

Eλένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy