Εκτεθειμένοι παραμένουν χιλιάδες φοιτητές 

Τρέχουν να προλάβουν εξελίξεις

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για κατακόρυφες αυξήσεις στα δίδακτρα των πανεπιστημίων για τους Ευρωπαίους πολίτες από το ακαδημαϊκό έτος 2021- 2022 και την ίδια στιγμή ο τερματισμός παραχώρησης φοιτητικών δανείων έφερε την κυβέρνηση προ τετελεσμένων, την ώρα που θα έπρεπε να λειτουργήσει προληπτικά ώστε να μη μείνουν σήμερα χιλιάδες φοιτητές επί ξύλου κρεμάμενοι. Περισσότερο στην παρούσα φάση επηρεάζονται, όπως προκύπτει, οι άρρενες, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τους παραχωρηθεί αναστολή της στρατιωτικής τους θητείας, ώστε να μπορέσουν να μεταβούν από φέτος για σπουδές και να «κλειδώσουν» χαμηλότερα δίδακτρα. Επίσης, όπως προκύπτει μετά και τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, όπου είδε το όλο θέμα, παρελθόν αποτελούν τα ευρωπαϊκά δάνεια για τα οποία δεν μπορεί να ισχύσει καμία ρύθμιση, ενώ πλέον οι προσπάθειες στρέφονται για ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το ύψος των διδάκτρων μέσω της διπλωματικής οδού.

Χαρακτηριστική ήταν η κραυγή αγωνίας απόφοιτου, ο οποίος έχει εξασφαλίσει θέση στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αλλά τα δίδακτρα από 9.000 ευρώ που είναι φέτος για την επόμενη χρονιά και αφού ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία θα εκτοξευθούν στις 45.000 ευρώ. Ο εν λόγω απόφοιτος δημόσιου λυκείου αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθειά του να εξασφαλίσει όλα τα απαιτούμενα και να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ θέση, όπως είπε, εξασφάλισε και κάποια άλλη συμμαθήτριά του με τη διαφορά ότι εκείνη θα καταβάλει τα μειωμένα δίδακτρα.

Επίσης, ο εκπρόσωπος των οργανωμένων γονέων των ιδιωτικών σχολείων είπε πως η πλειοψηφία των αποφοίτων επέλεγε την Αγγλία για τις σπουδές της και πλέον με αυτή την απόφαση λιγοστεύουν οι επιλογές, ενώ έθεσε και το ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου μέσω των διεθνών εξετάσεων όπως είναι τα GCE. Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, επηρεάζονται 10.000 οικογένειες παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ κάθε χρόνο 3.000 φοιτητές από την Κύπρο εγγράφονται στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Στην τοποθέτησή τους οι δυο αρμόδιοι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσαν πως η προσπάθεια αναπτύσσεται σε διμερές επίπεδο με στόχο μια διμερή συμφωνία. Στον παρόν στάδιο κρίνεται επείγουσα η ρύθμιση που αφορά τους άρρενες υποψήφιους φοιτητές που εξασφάλισαν θέση ή που προτίθενται να εξασφαλίσουν θέση μέχρι τον Σεπτέμβρη και οι οποίοι θα βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση σε σύγκριση με τις τελειόφοιτες  συμμαθήτριές τους, οι οποίες θα αρχίσουν άμεσα σπουδές, ενώ αυτοί λόγω στρατιωτικής θητείας θα εξαναγκαστούν να αρχίσουν σπουδές με αυξημένα δίδακτρα.

Ήδη το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει σύντομα τη λειτουργία ειδικής πλατφόρμας, ώστε να δηλώσουν όσοι επηρεάζονται για να γνωρίζουν και οι αρμόδιοι τον ακριβή αριθμό, αφού σήμερα τον αγνοούν. Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί διμερής συμφωνία και ανέφερε ότι θα εξεταστεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας.

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση βουλευτών να αντικατασταθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία η δυνατότητα εξασφάλισης δανείου που παρείχε στους φοιτητές το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού διευκρίνισε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου του η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, διατύπωσε τη θέση πως αν θα παρέχεται δάνειο σε φοιτητές, θα πρέπει να είναι για όλους τους φοιτητές εντός και εκτός Κύπρου.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy