Εκτεθειμένοι και στην αβεβαιότητα οι αμπελουργοί

  • Τα οινοποιεία προειδοποιούσαν εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν τη νέα σοδειά σταφυλιού και ενώ βρισκόμαστε στο «και πέντε», το υπουργείο ακόμη κάνει μελέτες
  • Τα οινοποιεία έκαναν υπολογισμούς σύμφωνα με τα όσα διέτεινε η κυβέρνηση
  • Ακόμα γίνονται μελέτες…

Ενώ σήμερα φτάσαμε στο «και πέντε», με τον ΣΟΔΑΠ να επισημοποιεί ότι φέτος δεν θα παραλάβει σταφύλια, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει λάβει επιπρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος. Για ακόμη μια φορά βλέπουμε να γίνονται μελέτες «κατόπιν εορτής», αφού οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα του «πράσινου τρυγητού» έληξαν πριν μια εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του ο πρώτος λειτουργός Γεωργίας, Μάκης Αντωνιάδης, ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι εις γνώσιν του υπουργείου, με το Τμήμα Γεωργίας να έχει λάβει οδηγίες από τον υπουργό όπως προχωρήσει σε εις βάθος τεχνοκρατική μελέτη και υποβάλει εισηγήσεις για επίλυσή του. Πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις θα υποβληθούν σύντομα και θα συζητηθούν με τις αγροτικές οργανώσεις. Σημείωσε επίσης ότι οι δαπάνες για τον «πράσινο τρυγητό» αυξήθηκαν, αλλά δεν είναι λύση για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Του Γιάννη Κακαρή

Εδώ και αρκετούς μήνες οι οινοβιομηχανίες, οι αμπελουργοί και οι αγροτικές οργανώσεις προειδοποιούσαν ότι τη φετινή χρονιά έχουν προκύψει τεράστια προβλήματα στον αμπελουργικό τομέα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.

Τα περιοριστικά μέτρα και το πάγωμα της τουριστικής βιομηχανίας έφεραν σχεδόν μηδενική κατανάλωση στο κρασί, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνονταν από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου, οι αποθηκευτικοί χώροι των οινοβιομηχανιών παρέμειναν υπερπλήρεις, με τις τρεις μεγαλύτερες να προειδοποιούν ότι τη φετινή χρονιά δεν θα μπορούσαν να παραλάβουν τις σοδειές.

Οι «κρίκοι» της αλυσίδας, από την παραγωγή σταφυλιών μέχρι την οινοποιία, ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εξαγγείλει κανένα επιπρόσθετο μέτρο, εκτός από τον «πράσινο τρυγητό» που εφαρμόζεται κάθε χρόνο.

Το μέτρο του «πράσινου τρυγητού» επιδοτεί την αφαίρεση τσαμπιών από το αμπέλι όταν αυτά είναι ακόμη άγουρα. Κατά τη φετινή, το χρονιά Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του μέτρου από €1,3 εκ. σε €1,65 εκ.

Ωστόσο δεν μπορεί να είναι ικανοποιητικό κάτι τέτοιο, καθώς σε αυτό δεν εντάσσονται όλες οι ποικιλίες σταφυλιών, ενώ για να μπορεί κάποιος να συμμετέχει, πρέπει να καλλιεργεί εκτάσεις πάνω από τρία δεκάρια.

Με την τωρινή κατάσταση στον αμπελοοινικό τομέα, εύλογα προκύπτουν σημαντικά και ουσιαστικά ερωτήματα, όπως το μέλλον των μη επιλέξιμων ποικιλιών σταφυλιών, είτε λόγω των εκτάσεών τους που είναι μικρότερες των τριών δεκαριών, είτε από το γεγονός ότι κάποια αμπέλια φυτεύτηκαν από το 2017 και μετά, είτε λόγω του ότι κατά τη μοριοδότηση δεν παίρνουν όλες οι επιλέξιμες ποικιλίες τον ίδιο αριθμό μορίων.

Εξηγώντας το πρόβλημα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών, Πάμπος Παναγιώτου, αναφέρει ότι «οι ποσότητες που παραλήφθηκαν πέρσι δεν επιτεύχθηκε να πωληθούν. Πέρσι παραλάβαμε όλες τις ποσότητες στα οινοποιεία και μάλιστα χωρίς να μειώσουμε τις τιμές, παρά το ότι γνωρίζαμε το πρόβλημα που έφερε ο κορονοϊός. Ήταν μια κίνηση σεβασμού προς τους παραγωγούς και τους συνεργάτες μας», είπε και υπέδειξε ότι δεν έχει ληφθεί «κανένα μέτρο που θα βοηθούσε τα οινοποιεία στη διάθεση των προϊόντων».

Πρόσθεσε ότι πριν δύο μήνες τα οινοποιεία υπολόγισαν ότι θα μπορούσαν να παραλάβουν το 50-60% των ποσοτήτων που παραλήφθηκαν πέρσι, ωστόσο οι υπολογισμοί «έγιναν με δεδομένο ότι τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα ξεκινούσε η τουριστική σεζόν, όπως διατείνονταν οι Αρχές και τα αρμόδια όργανα».

Σημείωσε ότι το βάρος της παραλαβής των σταφυλιών πέφτει στα τρία μεγάλα οινοποιεία. Στη ΛΟΕΛ, τον ΣΟΔΑΠ και την ΚΕΟ.

Πριν μερικές μέρες, ο ΣΟΔΑΠ προχώρησε στην επισημοποίηση της εξέλιξης αυτής εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να παραλάβει σταφύλια εσοδείας 2021.

Για την εξέλιξη αυτή έχουν ενημερωθεί οι αγροτικές οργανώσεις και οι αμπελουργοί, ενώ σχετική επιστολή έχει αποσταλεί και στον Υπουργό Γεωργίας από τις τρεις μεγάλες οινοβιομηχανίες της Κύπρου, ΣΟΔΑΠ, ΛΟΕΛ και ΚΕΟ.

Μέχρι σήμερα πωλήθηκε μόλις το 10% των ετήσιων πωλήσεων

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΟΔΑΠ, Μαρίνος Περικλέους, σκιαγραφεί στη «Χαραυγή» την κατάσταση που επικρατεί και αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να παρθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Περικλέους, οι πωλήσεις που έκανε ο ΣΟΔΑΠ από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ανέρχονται μόλις στα 200 χιλιάδες λίτρα κρασί, ενώ σε μια κανονική χρονιά οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια λίτρα. Σημείωσε ότι πρόκειται για μηδαμινές πωλήσεις αν υπολογιστεί ότι υπήρχαν αδιάθετα γύρω στα 7 εκατομμύρια λίτρα κρασί, κάτι το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε στοκ τριών ετών. Επίσης, σε ζιβανία ο ΣΟΔΑΠ διαθέτει στοκ περίπου τεσσάρων ετών.

Σημείωσε ότι αν δεν ανοίξει η αγορά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, γι’ αυτό πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένας τρόπος είναι η κυβέρνηση να αυξήσει το κονδύλι για τον «πράσινο τρυγητό», από €1,65 εκ σε €4 εκ., με την κυβέρνηση να συμπληρώνει το ποσό που υπολείπεται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 16 εκατομμύρια κιλά οινοποιήσιμου σταφυλιού, θα μπορεί να δοθεί αποζημίωση 25 σεντ το κιλό σε όλες τις ποικιλίες και όχι μόνο σε συγκεκριμένες. Εκτίμησε ότι για το κράτος δεν είναι μεγάλο το κονδύλι ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Ένας άλλος τρόπος, σύμφωνα με τον κ. Περικλέους, ο οποίος ωστόσο στοιχίζει περισσότερα, είναι να δοθεί αποζημίωση στις οινοβιομηχανίες ύψους 35 σεντ το κιλό (άρα 70 σεντ το λίτρο) για να αποσύρουν το κρασί που διαθέτουν. Εξήγησε ότι τόσα στοιχίζει η οινοποίηση ενός κρασιού και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν οι εταιρείες να ανανεώσουν το προϊόν τουλάχιστον στην τιμή που τους κόστισε και με την ίδια ποιότητα.

Δυνατότητα εξαγωγών

Αναφορικά με την προσπάθεια διοχέτευσης κρασιών στις αγορές του εξωτερικού, ο κ. Περικλέους αναφέρει στην εφημερίδα μας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες όπως το Ισραήλ, ωστόσο η συγκεκριμένη χώρα βάζει πολύ ψηλούς δασμούς στα κρασιά και τους χυμούς. Ως εκ τούτου, πρότεινε στην Υπουργό Εμπορίου όπως επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό του Ισραήλ για να γίνει συμφωνία εξαίρεσης των κυπριακών προϊόντων. Σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει κάνει τέτοια συμφωνία και με τις ΗΠΑ. Το θέμα εξετάζεται…

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.