Εκτεθειμένος ο Δήμαρχος Αραδίππου – Δεν συζητήθηκε η συγχώνευση στο Δημ. Συμβούλιο

«Κόλαφος» για τον κ. Ευαγγελίδη οι θέσεις δημοτικών ομάδων ΑΚΕΛΕκτεθειμένος αφήνεται ο δήμαρχος Αραδίππου από χθεσινές ανακοινώσεις των δημοτικών ομάδων του ΑΚΕΛ στην Αραδίππου και στα Λειβάδια. Ο Ευάγγελος Ευαγγελίδης ισχυρίστηκε τις τελευταίες μέρες με δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης της Αραδίππου με τη Λάρνακα, τα Λειβάδια και την Ορόκλινη, ότι υπάρχει συμφωνία των Δήμων Αραδίππου και Λειβαδιών και των κοινοτήτων Κελλιών και Τρούλλων για συνένωση μεταξύ τους σ’ ένα δήμο.

Όπως όμως αποκαλύπτει η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στον Δήμο Αραδίππου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου όχι μόνο δεν εξέτασε καν τέτοιο σενάριο, αλλά δεν συζήτησε καθόλου τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε επεξεργάστηκε οποιαδήποτε σενάρια!

«Με τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι ο δήμαρχος είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών, με τον δήμαρχο Λειβαδιών και τους κοινοτάρχες Κελιών και Τρούλλων και “συναποφάσισαν” πως προκρίνουν το σενάριο συνένωσής τους σε νέο δήμο.

Ο δήμαρχος δεν ένιωσε την ανάγκη να διαβουλευτεί με το Δημοτικό του Συμβούλιο πριν προβεί σε αυτές τις ενέργειες, ούτε καν να ενημερώσει, τόσο πριν όσο και μετά για το αποτέλεσμά τους.

Από τη στιγμή που λειτουργεί αυτόβουλα έχει και προσωπικά την ευθύνη για την όποια εξέλιξη», ήταν το καυστικό σχόλιο της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στην Αραδίππου, η οποία κατήγγειλε επίσης τον δήμαρχο ότι στη συνέλευση της Ένωσης Δήμων τοποθετήθηκε υπέρ των υποχρεωτικών συνενώσεων αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα κρίσης από τους δημότες.

«Είναι διπλά εκτεθειμένος», τόνισε η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ τοποθετούμενη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Κόλαφος για τις τοποθετήσεις Ευαγγελίδη ήταν όμως και η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ στα Λειβάδια η οποία, με δική της ανακοίνωση, υπενθύμισε στον δήμαρχο Αραδίππου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λειβαδιών έχει επίσημα τοποθετηθεί με πλειοψηφική απόφαση στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 υπέρ της συνένωσης με τον Δήμο Λάρνακας σε αντίθεση με το τι ισχυρίζεται ο κ. Ευαγγελίδης.

«Γνωρίζει ο κ. Ευαγγελίδης ότι υπάρχει επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λειβαδιών που πάρθηκε πλειοψηφικά στις 11/09/2019, η οποία εκφράζει την επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου για συνένωση με τον Δήμο Λάρνακας. Με ποιους συνεργάτες του από τον Δήμο Λειβαδιών συσκέπτεται και συναποφασίζουν δεν το γνωρίζουμε. Επίσημα δεν έγινε η όποια συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Αραδίππου – Λειβαδιών.

Οι δηλώσεις του δήμαρχου Αραδίππου φανερώνουν το παρασκήνιο που έγινε και συνεχίζει να γίνεται ερήμην των Δημοτικών Συμβουλίων», ήταν η επίσης αιχμηρή τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ στα Λειβάδια. Η δημοτική ομάδα διαψεύδει επίσης το επιχείρημα του δημάρχου Αραδίππου περί συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών των δύο δήμων τα τελευταία επτά χρόνια διευκρινίζοντας ότι εκείνο που γίνεται είναι αγορά υπηρεσιών δημοτικού μηχανικού, πολιτικού μηχανικού, ταμία και ενός τεχνικού από τον Δήμο Αραδίππου τα τελευταία 3,5 και όχι 7 χρόνια.

Η βουλή θα εξετάσει τις ενστάσεις για τις συνενώσεις και τα νομοσχέδια του υπουργείου εσωτερικών για την Τοπική αυτοδιοίκηση μόλις τα έχει ενώπιον της, ξεκαθάρισε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου.

Η επιτροπή εσωτερικών, πρόσθεσε, θα ακούσει τα αντιπροσωπευτικά σώματα, αλλά και όσες τοπικές αρχές επηρεάζονται άμεσα. Η κυρία Μαύρου επισήμανε ότι όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να γίνει η μεταρρύθμιση και είναι σημαντικό, τόνισε, να εξευρεθούν λύσεις για να προχωρήσει.
Το ΑΚΕΛ, είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, έχει θέσει το θέμα των δημοψηφισμάτων εδώ και πολύ καιρό καθώς θεωρεί ότι ο πολίτης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή την αλλαγή.

Επανέλαβε ότι το πιο σημαντικό δεν είναι οι συνενώσεις αλλά εάν από το αποτέλεσμα τους θα παρέχεται αυτονομία, ανεξαρτησία, πόροι και η δυνατότητα να γίνουν παραγωγικοί οι δήμοι . Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα εξεταστεί κατά πόσον οι συνενώσεις που προτείνονται πληρούν τα κριτήρια της παραγωγικότητας, της λειτουργικότητας και του ανθρώπινου χαρακτήρα των δήμων. Δεν θέλουμε, είπε, να δούμε υπερμεγέθεις δήμους, όπως αυτόν της Λευκωσίας.
Όσον αφορά την παράταση της θητείας των αρχών, είπε ότι θα εξεταστεί όταν πάει κοντά στη βουλή καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις.

Τάσος Περδίος