Εκτεθειμένος ο Δήμος Λευκωσίας για τη Διγενή Ακρίτα -Ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα

Ποινικές ευθύνες ενδεχομένως να φέρει η επιμονή για ζωγραφιστή νησίδα

Ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας θα τεθεί εκ νέου αύριο Πέμπτη το θέμα που αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Λεωφόρου Διγενή Ακρίτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής» ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θα θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα δεδομένα έτσι όπως καταγράφονται σε σχέση με την αντίρρηση τόσο της Αστυνομίας όσο και του Υπουργείου Μεταφορών να τοποθετηθούν ζωγραφιστές νησίδες σε σημεία του δρόμου.

Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν λόγο και για ποινικές ευθύνες του Δημοτικού Συμβουλίου εάν αυτό προχωρήσει στα έργα, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε αναθεώρηση προηγούμενης απόφασης και ενώ βρίσκεται υπό εξέλιξη η μελέτη και οι όροι για να προκηρυχθεί προσφορά εντός του μηνός που διανύουμε. Ήδη η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λευκωσίας έχει προχωρήσει και στην ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων.

Υπ. Μεταφορών και Αστυνομία προκρίνουν κτιστή νησίδα

Πάντως, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, Υπ. Μεταφορών αλλά και Αστυνομία, ξεκαθαρίζουν πως οι παρανομίες που παρατηρούνται στον συγκεκριμένο δρόμο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μέτρα όπως η ζωγραφιστή νησίδα παρά μόνο η κατασκευή κτιστής νησίδας, η οποία περιλαμβάνεται και στο ρυθμιστικό σχέδιο που ενέκρινε ο Κεντρικός Φορέας. Επίσης λόγω και της απουσίας συναίνεσης από πλευράς Αστυνομίας αλλά και των υπόλοιπων αρμόδιων υπηρεσιών, η όποια υλοποίηση κατασκευών και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αφήνει εκτεθειμένο το δήμο σε αγωγές σε περιπτώσεις οδικών συγκρούσεων με ενδεχόμενο να αναγκαστεί να καταβάλει σημαντικά ποσά σε αποζημιώσεις. Να προσθέσουμε πως την προσοχή του δήμου εφιστά και ο νομικός του σύμβουλος, ο οποίος σε δική του γνωμάτευση επισημαίνει πως η συγκατάθεση του Αρχηγού Αστυνομίας είναι επιτακτική και σε περίπτωση που ο δήμος προχωρήσει χωρίς αυτήν, τότε ενεργεί καθ’ υπέρβαση εξουσίας και διαπράττει ποινικό αδίκημα.

Nα υπενθυμίσουμε πως μεταξύ άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει όπως εκτός από τη ζωγραφιστή νησίδα, δημιουργηθεί φωτοελεγχόμενη διάβαση πεζών, τοποθετηθούν ελεγχόμενα τετράγωνα σε όλες τις οχηματικές προσβάσεις, κατασκευαστούν κόλποι για στάση οχημάτων στην ανατολική πλευρά της Λεωφόρου, έτσι όπως ήδη έγινε και στη δυτική πλευρά της.

Ελένη Κωνσταντίνου