Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος από τον  «εγκάρδιο» φίλο του Λεμπέντεφ!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Δικαιολογημένα προκλήθηκε πανικός στο Προεδρικό μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και τη συμπερίληψη του ονόματος του Προέδρου σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση για τα Pandora Papers.  Επειδή ο κ. Αναστασιάδης είναι πολύπειρος πολιτικός και άριστος νομικός, γνωρίζει ότι η υπόθεση με τα Pandora Papers και η υπόθεση με τον Λεμπέντεφ δεν είναι αστεία πράγματα. Ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί να χειριστεί το θέμα επικοινωνιακά, θέλοντας να μετατοπίσει τη συζήτηση από την ουσία της υπόθεσης, αλλά σκοντάφτει στα πραγματικά γεγονότα, τα οποία βοούν εντός και εκτός Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον κ. Λεμπέντεφ «εγκάρδιο» φίλο του, λέγοντας ότι οι σχέσεις τους είναι φιλικές και όχι σχέσεις νομικού και πελάτη. Αλήθεια, πότε ο κ. Αναστασιάδης γνώρισε τον κ. Λεμπέντεφ και έγιναν «εγκάρδιοι» φίλοι; Μήπως ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος ήταν πελάτης του δικηγορικού γραφείου πριν ακόμη ο κ. Αναστασιάδης εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Όταν το 2013 ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε δωρεάν το ιδιωτικό αεροπλάνο του Λεμπέντεφ για να ταξιδέψει στη Γαλλία, μήπως ο κ. Αναστασιάδης ήταν ακόμη μέτοχος στο δικηγορικό γραφείο και πελάτης και φίλος ο κ. Λεμπέτεφ; Πότε ο κ. Αναστασιάδης μεταβίβασε τις μετοχές του δικηγορικού του γραφείου στις δύο θυγατέρες του; Δεν πείθει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι όταν ακόμη ήταν μέτοχος στο δικηγορικό του γραφείο ο ίδιος δεν χειριζόταν υποθέσεις και δεν γνώριζε τι γινόταν στο γραφείο του… Είτε γνώριζε είτε όχι, οι ευθύνες του κ. Αναστασιάδη είναι δεδομένες και καταγραμμένες.

Συνεπώς, ο κ. Αναστασιάδης όταν ακόμη ήταν μέτοχος του δικηγορικού του γραφείου -υπάρχει και τώρα θέμα που μέτοχοι είναι συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού, οι θυγατέρες του- ο κ. Λεμπέντεφ ήταν πελάτης τους. Όπως αναφέρουν τα Pandora Papers, ο κ. Λεμπέντεφ εμπλέκεται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδεύσει πέραν των $150 εκ. μέσω δύο εταιρειών που διατηρούσε στην Κύπρο. Με αίτημα ξένης χώρας ξεκίνησαν έρευνες στην Κύπρο, αλλά η ΜΟΚΑΣ και άλλοι θεσμοί που έπρεπε να εμπλακούν στις έρευνες δεν «θυμούνται», ενώ ο φάκελος βρίσκεται στα συρτάρια της Γενικής Εισαγγελίας…

Πρόεδρε, αυτή η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και επειδή δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά εμπλέκονται τρίτες μεγάλες χώρες -π.χ. Ρωσία και ΗΠΑ- δύσκολα νομίζω ότι θα την βγάλετε καθαρή… Αναλάβετε τουλάχιστον τις πολιτικές σας ευθύνες και δώστε παραίτηση για να μη ρεζιλεύεται η Κύπρος διεθνώς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.