Εκτεθειμένος ο Σαββίδης – Δεν τον εμπιστεύεται η οικογένεια του Θανάση – Προσβλητικός ο ΓΕ λέει ο Μάτσας

Βαθιά εκτεθειμένος έμεινε ο Γενικός Εισαγγελέας και πρώη υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης από την απόφαση του να απομακρύνει τον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης με το πρόσχημα ότι δεν τήρησε την πλήρη εμπιστευτικότητα σε σχέση με το περιεχόμενο της Έκθεσης για τη δολοφονία του Θανάση Νικολάου, «καθώς και όλων των στοιχείων που οδήγησαν σε αυτήν».


Διαβάστε επίσης:

Έντονη αντίδραση Μάτσα για τον αποκλεισμό του από Σαββίδη – Παραπέμπει σε άλλες εποχές

Ενοχλημένος με Σάββα Μάτσα ο ΓΕ επειδή μίλησε για το πόρισμα Θανάση Νικολάου


 

 

Σε δηλώσεις του στον Άστρα, ο κ. Μάτσας εξέφρασε θλίψη και διαφωνία για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να τον αποκλείσει από την περεταίρω έρευνα για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου.
Χαρακτήρισε ανακριβείς και λανθασμένες τις δηλώσεις του Γιώργου Σαββίδη και τόνισε ότι προέβη σε γενικές δηλώσεις στα ΜΜΕ χωρίς να αναφέρει ονόματα. Σημείωσε ότι όσα αποκάλυψε βρίσκονταν και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι δεν είπε κάτι που επηρέασε το τεκμήριο της αθωότητας. Επεσήμανε παράλληλα ότι η κοινωνία είχε δικαίωμα να ενημερωθεί τουλάχιστον σε γενικό πλαίσιο.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι θεωρεί προσβλητική τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο ίδιος δεν τήρησε εχεμύθεια. Σημείωσε ότι με επιστολή η Νομική Υπηρεσία του ζήτησε την προηγούμενη μέρα της παράδοσης του πορίσματος, να μην προχωρήσει σε δηλώσεις ωστόσο ο ίδιος είχε ήδη συνομιλήσει με δημοσιογράφους. Είπε πάντως πως δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να υπάρχει πέπλο μυστηρίου γύρω από μία τόσο σοβαρή υπόθεση.

Έψεξε στο μεταξύ και τις δηλώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι οι αστυνομικοί εκείνης της εποχής διαπίστωσαν φόνο και δεν τον διερεύνησαν. Τόνισε ότι είναι ηλίου φαεινότερων ότι τα τότε μέλη της Δύναμης ενήργησαν με μεμπτό τρόπο.


Έχασε την εμπιστοσύνη της οικογένειας

Με δήλωση της στα ΜΚΔ, η μητέρα του δολοφονηθέντα, Θανάση Νικολάου, κα. Ανδριάννα Νικολάου καταδίκασε κατηγορηματικά την απόφαση του ΓΕ χαρακτηρίζοντας τον κ. Μάτσα αξιόπιστο και αδιάφθορο.
Την ίδια ώρα χωρίς περιστροφές δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν εμπιστεύονται ούτε την αστυνομία ούτε τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας «οι οποίοι συγκάλυπταν τόσα χρόνια την οφθαλμοφανή δολοφονία του παιδιού μας, και ήταν εξ αιτίας τους που παλεύαμε με νύχια και με δόντια στα δικαστήρια απέναντι τους για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε».

Ταυτόχρονα διερωτάται ποιος είναι ο σκοπός και με ποιους εμπλεκόμενους διαβουλεύτηκε ο ΓΕ προτού λάβει την απόφαση για απομάκρυνση του κ. Μάτσα παραθέτοντας ταυτόχρονα ερωτήματα εάν και κατά πόσον ο Γιώργος Σαββίδης πιέστηκε να «συνεχίσει την κάλυψη των δραστών που δολοφόνησαν το παιδί μας, αλλά και αυτών που το συγκάλυπταν 17 ολόκληρα χρόνια, από την Αστυνομία και τα γραφεία σας… και φοβηθήκατε, κύριε Γενικέ την Αλήθεια που ανακάλυψε και τόλμησε να γράψει στο πόρισμα ο αδιάφθορος και έμπειρος ανακριτής, κύριος Μάτσας, που αντί να τον τιμήσετε που προσπάθησε να διαλευκάνει τον φόνο, τον υποτιμήσετε έτσι απλά; Ντροπή για ένα Κράτος Δικαίου! Ή μήπως ζούμε σε δικτατορικό καθεστώς και δεν το συνειδητοποιήσαμε ;»


Άποψη μας

Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα ήρθε σε ένα χρονικό σημείο όπου επιτέλους άρχισε να πέφτει φως στην τραγική υπόθεση του Θανάση για την οποία το Κράτος έσφαλε και συνεχίζει να σφάλει ως προς την αντιμετώπιση της οικογένειας και του δολοφονηθέντας. Οι τοποθετήσεις του κ. Μάτσα ήταν κατα την άποψη μας πάντα μετρημένες και προσεχτικές και αποσκοπούσαν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης η οποία εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των δολοφόνων του Θανάση και όσων τους προστάτεψαν.

Το μόνο που καταφέρνει ο ΓΕ είναι να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά, αφού οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Μάτσα δεν δικαιολογούν την διαπόμπευση του και πόσο μάλλον την απομάκρυνση του από την υπόθεση, την ίδια ώρα μάλιστα που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της οικογένειας Νικολάου.


Η απόφαση του Γιώργου Σαββίδη, μαζεύει για ακόμα μια φορά μαύρα σύννεφα πάνω από την Εισαγγελία και ρίχνει νερό στο μύλο όσων θεωρούν ότι συνεχίζεται η προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης.

Ως ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς την οικογένεια την οποία για 17 χρόνια το Κράτος ταλαιπωρεί, ο Γιώργος Σαββίδης οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση του για να μην αφήνει σκιές ως προς τα κίνητρα του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.