Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Σπατάλες δεκάδων χιλιάδων σε ενοίκια ενώ κτίρια του κράτους μένουν αναξιοποίητα

Την ίδια ώρα το κράτος διαθέτει πολλά ακίνητα, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα

 

Το κράτος πληρώνει κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια, παρά το γεγονός ότι διαθέτει πολλά κτίρια τα οποία κληρονόμησε από την πρώην Συνεργατική και τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), την οποία ανέδειξε χθες έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το ΚΥΠΕ πληρώνει κάθε μήνα 4.200 ευρώ σε ενοίκια και άλλα 400 ευρώ σε κοινόχρηστα, για ένα χώρο 600 τ.μ. καθώς και μερικούς χώρους στάθμευσης. Σημειώνεται επίσης ότι ο κρατικός οργανισμός ζήτησε από τον Μάρτιο του 2019 να του «παραχωρηθεί κτηίριο ή νέος χώρος από τα ακίνητα της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας που περιήλθαν στην κατοχή του κράτους για στέγαση του Πρακτορείου, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση για το θέμα» από την Τεχνική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέδειξε πρόσφατα μια ακόμη χειρότερη περίπτωση, στην οποία το κράτος πληρώνει 1 εκατ. ευρώ σε ενοίκια για τμήματα του Αρχηγείου Αστυνομίας και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα στο χώρο του Αρχηγείου Αστυνομίας υπάρχουν πολλά και μεγάλα γραφεία, τα οποία εδώ και δύο χρόνια είναι κενά λόγω της μεταστέγασης του ΓΕΕΦ σε γραφεία του Υπουργείου Άμυνας. Σημειώνεται μάλιστα ότι και σ’ αυτή την περίπτωση ο Αρχηγός της Αστυνομίας ζήτησε από το 2019 να μεταστεγαστούν στο χώρο συγκεκριμένες υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται στο ενοίκιο, αλλά το θέμα σκάλωσε. Επισημαίνεται επίσης ότι υπάρχουν δεκάδες άλλες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες στεγάζονται στο ενοίκιο, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά κρατικά κτίρια, καθώς και μεγάλοι γραφειακοί χώρου που κληρονόμησε το κράτος από την πρώην Συνεργατική, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα. Με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πληρώνουν κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες ευρώ.


Εν τω μεταξύ, στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι από το 2007 μέχρι το 2019 το ΚΥΠΕ πλήρωσε 416.060 ευρώ για την εκμίσθωση κρατικής γης και επιπρόσθετο ποσό 141.871 ευρώ για μελέτη και ετοιμασία σχεδίων με σκοπό την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου, αλλά το θέμα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η γη για την οποία πληρώνει ενοίκιο το ΚΥΠΕ χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης από ιδιωτική εταιρεία, η οποία δεν καταβάλλει οποιοδήποτε ενοίκιο στο κράτος, αφού σύμφωνα με γνωμάτευση του Υπουργείου Οικονομικών δεν επιτρέπεται η υπο-εκμίσθωσή της από το ΚΥΠΕ σε τρίτο πρόσωπο.

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε το ΚΥΠΕ να επανεξετάσει την αναγκαιότητα συνέχισης της μίσθωσης της κρατικής γής και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών να ληφθεί οριστική απόφαση όσον αφορά τη στέγαση του Πρακτορείου.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι «η σύστασή της σημειώθηκε και ότι για το ζήτημα αυτό είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών».


Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναφέρεται η περίπτωση της τοποθέτησης του τέως διευθυντή σε υψηλότερη κλίμακα απ’ αυτήν που αναφερόταν στην προκήρυξη της θέσης (Α15), η πρόσληψη δύο γραφέων ειδήσεων χωρίς να κατέχουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις και η περίπτωση μιας ανταποκρίτριας εξωτερικού, η οποία έγινε αορίστου χρόνου και ακολούθως αιτήθηκε για εργατική διαφορά στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.