Έκθεση ΕΥ για πολιτογραφήσεις: Σε 2-3 συνεδρίες η Επιτροπή Ελέγχου αναμένεται να ολοκληρώσει τη συζήτηση, λέει ο Ζ. Κουλίας

Δυο με τρεις συνεδρίες αναμένει ότι θα χρειαστούν για να συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως στόχος πάντα της Επιτροπής Ελέγχου είναι να μπαίνουν σε μια τάξη τα πράγματα, δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής σε συνεδρία της που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου και θα αρχίσει στις 9 το πρωί. Η εξέταση θα διεξαχθεί αυτεπάγγελτα με απόφαση της Επιτροπής.

Θα είναι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στη συνεδρία αυτή και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο Έφορος Φορολογίας, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και της Αστυνομίας Κύπρου.

«Καθορίστηκε η συνεδρία μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης γιατί έχουμε αρκετά άλλα κρίσιμα θέματα να δούμε όπως είναι το ΓεΣΥ. Έτσι προγραμματίσαμε αυτή τη συνεδρία τώρα», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κουλίας, ερωτηθείς σχετικά.

«Η έκθεση είναι αρκετά μεγάλη. Θα ξεκινήσει η συζήτηση την Πέμπτη, αλλά δεν νομίζω ότι θα αποπερατωθεί σε μια συνεδρία το θέμα γιατί η έκθεση έχει πάρα πολλά ζητήματα μέσα και εγείρονται αρκετά θέματα», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να αναλύσει την έκθεση και οι υπηρεσιακοί να πουν τις θέσεις τους. «Έχουν κληθεί όλοι εκείνοι που πρέπει να είναι παρόντες, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας και ο καθένας να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που το αναλογεί», ανέφερε.

Σε παρατήρηση πως προφανώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για τους εμπλεκόμενους να μελετήσουν διεξοδικά την έκθεση μέχρι την Πέμπτη, ο κ. Κουλίας είπε πως το αντιλαμβάνεται αυτό. Θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα συνεννοηθούμε πότε θα μπορέσουν όλοι να ξαναδούν την έκθεση και να επανέλθουμε, ανέφερε.

Ερωτηθείς πόσες συνεδρίες αναμένει ότι θα χρειαστούν για να διεξέλθει την έκθεση η Επιτροπή, ο κ. Κουλίας είπε πως αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της συζήτησης και πόσο χρόνο θα χρειαστούν όσοι θα λάβουν τον λόγο.

«Όσος χρόνος χρειαστεί θα διατεθεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως στόχος είναι να αναδειχθούν τα διάφορα θέματα και να αναλάβουν την ευθύνη όσοι έχουν την αρμοδιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας, αν έγιναν παρανομίες, όπως είπε.

Το θέμα είναι αν εκείνοι που είχαν την ευθύνη εφάρμοζαν τον νόμο. Εδώ είναι το ζητούμενο, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως σίγουρα θα γίνει άλλη μια συνεδρία για το θέμα αυτό, έπειτα από αυτήν της Πέμπτης, και αν δεν ολοκληρωθεί ούτε τότε η συζήτηση τότε θα πραγματοποιηθεί και τρίτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy