Έκθεση Γεν. Ελεγκτή για ΟΚΥπΥ: Κακός προγραμματισμός και κακοί σχεδιασμοί

Πολύ σημαντικά ευρήματα καταγράφει η έκθεση του γενικού ελεγκτή για τον ΟΚΥΠΥ και η οποία συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή ελέγχου. 

Καταγράφονται επίσης ευθύνες για κάποιες ενέργειες στον τέως εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥΠΥ Κρίστη Μιχαηλίδη με την γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη να τονίζει ότι ο κύριος Λοιζίδης δεν την άκουγε σε πολλά ζητήματα που η ίδια έθετε από 2019.

Μιλώντας στην επιτροπή ελέγχου ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε κακό προγραμματισμό και κακούς σχεδιασμούς στα κρατικά νοσοκομεία και τόνισε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν είναι πλέον η ραχοκοκκαλιά της υγείας και δεν είναι ανταγωνιστικά. Όπως υπέδειξε το 2018 οι ασθενείς εντός των νοσοκομείων ήταν 96 χιλιάδες και το 2021 μειώθηκαν στις 78 χιλιάδες. Επίσης οι εξωτερικοί ασθενείς το 2018 ήταν 1.8 εκατομμύρια και το 2021 μειώθηκαν στο 1 εκατομμύριο. Κατήγγειλε επίσης άκρατη και παράνομη παροχή επιδομάτων στους γιατρούς χωρίς διασύνδεση με την παραγωγικότητα, αφού προσωπικό γιατρός στον ΟΚΥΠΥ λαμβάνει 65 χιλιάδες και έχει εγγεγραμμένους μόνο 65 ασθενείς. Ενώπιον της αστυνομίας βρίσκονται υποθέσεις γιατρών οι οποίοι δήλωναν ότι έκαναν εγχειρήσεις το απόγευμα, ενώ αυτές έγιναν το πρωί.  Ο κύριος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι γιατρός με μισθό 72 χιλιάδες, έλαβε υπερωριακά επιδόματα 273 και κάλεσε τους βουλευτές να νομοθετήσουν ώστε να τεθεί ένα όριο αφού δεν γίνεται οι υπερωρίες να υπερβαίνουν τον μισθό.

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη υπέδειξε ότι αν δεν υπήρχε το Υπουργείο την περίοδο της πανδημίας θα χάναμε ζωές. Είπε επίσης ότι 7 χιλιάδες ασθενείς την περίοδο του κορωνοϊού μεταφέρθηκαν από τα νοσοκομεία στον ιδιωτικό τομέα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι τα δημόσια νοσοκομεία ανέλαβαν το βάρος  της αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ αναφερόμενη στον Κρίστη Λοιζίδη τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν αστικές ευθύνες για αυτούς που φεύγουν αλλά έχουν ευθύνες.

Επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις Πρώτες Βοήθειες αφού ο κόσμος ταλαιπωρείται.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι υπάρχουν διαρροές και πρέπει να γίνουν χειρουργικές κινήσεις για να σταματήσει η αιμορραγία. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Κάποιοι στόχευσαν να ιδιωτικοποιήσουν τα νοσοκομεία.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου τόνισε ότι πρέπει η αυτονόμηση των νοσοκομείων να γίνει τον Ιούνιο του 2024, και όποιοι βάζουν εμπόδια πολεμούν την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ.

Έλπις Γεωργίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy