Έκθεση Ην. Εθνών: Mόνο με μείωση της ρύπανσης αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

Η μικροβιακή αντοχή ή AMR θεωρείται ένα από τα κορυφαία παγκόσμια προβλήματα δημόσιας υγείας. Αποτελεί επίσης επείγουσα και κρίσιμη απειλή για την υγεία των ζώων και των φυτών, την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Μια νέα έκθεση του περιβαλλοντικού προγράμματος των ΗΕ (UNEP) με τίτλο «Bracing for Superbugs: Strengthening environmental action in the One Health response to antimicrobial resistance» παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη, μετάδοση και εξάπλωση της AMR.

Τα αντιμικροβιακά – όπως τα αντιβιοτικά, τα αντιμυκητιακά και τα απολυμαντικά – είναι σημαντικά για τη θεραπεία λοιμώξεων και ασθενειών.

Ωστόσο, η αυξημένη χρήση σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις υψηλότερες θερμοκρασίες, οδηγεί στην εξάπλωση των υπερμικροβίων, μικροοργανισμών που είναι ανθεκτικοί σε κάθε γνωστό αντιβιοτικό.

Μέχρι το 2050, έως και 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν ετησίως λόγω της μικροβιακής αντοχής, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Η μείωση της ρύπανσης που δημιουργείται από τους τομείς των φαρμακευτικών, της γεωργίας και της υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητη για τη μείωση της εμφάνισης, της μετάδοσης και της εξάπλωσης των υπερμικροβίων, αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.