Σημεία κοινού/ Ορίζοντας

Έκθεση Κυανοτυπίας Από τις δύο πλευρές του καθρέφτη της Σοφίας Χατζήπαπα  

Πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση της ζωγράφου Σοφίας Χατζήπαπα  υπό τον τίτλο  «Από τις δύο πλευρές του καθρέφτη», παράλληλα με την  παρουσίαση δύο ποιητικών βιβλίων: «Δέντρο και Πουλί» του Βούλγαρου ποιητή Γιώργη Κωνσταντίνοφ και «Από τις δυο πλευρές του καθρέφτη» της βουλγαροκύπριας ποιήτριας Βασίλκας Χατζήπαπα  στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτην έκθεση παρουσιάστηκαν 21 κυανοτυπίες εικονογραφήσεων που κοσμούν και τα δύο βιβλία. Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου: «Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η  εικαστικός Σοφία Χατζήπαπα εικονογραφεί ποίηση. Στο παρελθόν είχε εικονογραφήσει επίσης τις συλλογές « Ζωή που αναβλήθηκε» και «Λέξεις από καρύδι» της Βασίλκας Πετρόβα Χατζήπαπα.

Σε αντίθεση όμως με τις προηγούμενες εκδόσεις, όπου η εικαστικός είχε εργαστεί με παραδοσιακές τεχνικές, οι εικονογραφήσεις που κοσμούν τα δύο νέα βιβλία έχουν εκτελεστεί ψηφιακά, ενώ στην έκθεση παρουσιάστηκαν εκτυπώσεις τους με την τεχνική της κυανοτυπίας, σε περιορισμένα αντίτυπα. Η εικαστικός κατά τη σύντομη παρουσίασή της εξήγησε πως βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την σύζευξη ψηφιακών μέσων και χειρωνακτικών τεχνικών  και ευχαρίστησε τους ποιητές για την έμπνευση που άντλησε από τα έργα αυτά. Όλο και περισσότεροι εικονογράφοι στρέφονται στον σχεδιασμό μέσω εξειδικευμένων λογισμικών σε ταμπλέτες με ηλεκτρονικό μολύβι, συνδυάζοντας έτσι ό,τι καλύτερο από το χειροποίητο και ψηφιακό σχέδιο. Η τεχνική της κυανοτυπίας από την άλλη, είναι μια τεχνική όχι ιδιαίτερα γνωστή στην Κύπρο, ενώ ιστορικά έχει ενταχθεί στην υπηρεσία της φωτογραφίας. Η εικαστικός, όμως, μετέρχεται εδώ την κυανοτυπία με τρόπο καινοτόμο στην εκτύπωση σχεδίων.»

Img 5737
@σοφία χατζήπαπα
Img 5733
@σοφία χατζήπαπα

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.