Έκθεση Οδυσσέα για ΟΚΥπΥ: Δόθηκαν απαντήσεις, λέει ο Χ.Χαριλάου – Ανησυχία από ΠΑΣΥΚΙ

Για όσα αναφέρει στην έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεση του ο ΟΚΥπΥ έχει ήδη δώσει απαντήσεις, υποστήριξε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Ο κ. Χαριλάου πρόσθεσε ότι όλα τα σημεία, αφού μελετηθούν, θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση του ΟΚΥπΥ,ώστε ο Οργανισμός να γίνει καλύτερος και να φτάσει στον στόχο που είναι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Επισήμανε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι νεοσύστατος οργανισμός και έχει μπει στον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα την ίδια στιγμή που αντιμετώπισε την πανδημία με αποτέλεσμα να έχει απώλεια εσόδων αλλά και ασθενών.

Όσον αφορά τα επιδόματα στους γιατρούς του δημοσίου γίνεται λόγος, είπε, για περιπτώσεις όπου μπαίνει ο μισθός, οι υπερωρίες και τα επιδόματα.

Για την περίπτωση συγκεκριμένου γιατρού ο οποίος έλαβε πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ για το 2021, ο κύριος Χαριλάου ανέφερε ότι είναι δεδουλευμένα και με βάση συμφωνία.

Εάν τα περιστατικά στέλνονταν στο εξωτερικό οι δαπάνες θα ήταν πολύ περισσότερες, ανέφερε. Εξήγησε ότι το υπουργικό αποφασίζει όταν τα εισοδήματα σε υπερωριακή απασχόληση ξεπερνούν τον μισθό και αυτό έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΠΑΣΥΚΙ: Δημιουργούνται απορίες…

Η υπόθεση με τις απολαβές ενός μόνο γιατρού όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή δημιουργεί απορίες καθώς η ΠΑΣΥΚΙ δεν είχε ενημερωθεί, ωστόσο αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανέφερε ο πρόεδρος των κυβερνητικών γιατρών, Σωτήρης Κούμας.

Εξέφρασε ανησυχία για τα όσα καταγράφονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Κάποιοι, τόνισε ο κύριος Κούμας, πρέπει να αναλάβουν ευθύνες.

Εκτίμησε ότι το μοντέλο έχει αποτύχει και για να επιβιώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μέσω αλλαγών στη νομοθεσία για τον ΟΚΥπΥ.

Ο κ. Κούμας διερωτήθηκε γιατί δεν εφαρμόζεται το επιχειρησιακό πλάνο που αποφασίστηκε, όπως και η δημιουργία δομών για τις οποίες η ΠΑΣΥΚΙ προειδοποιούσε από την αρχή.

Κληθείς να σχολιάσει τις απολαβές ενός μόνο γιατρού που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ για το 2021, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι χειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για το πώς παρέχεται η περίθαλψη στους ασθενείς για να μην δημιουργούνται μονοπώλια.

Η ΠΑΣΥΚΙ, ανέφερε, θα απαιτήσει απαντήσεις από τον ΟΚΥπΥ αλλά και από το Υπουργείο Υγείας, αφού πρόκειται για απόφαση του Υπουργικού.

Ανέφερε επίσης ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί για την απόφαση αυτή καθώς αυτό που ισχύει για έναν γιατρό, πρέπει να ισχύει για όλους.

Μπορεί, πρόσθεσε, να υπάρχουν και άλλοι γιατροί οι οποίοι να μπορούν να προσφέρουν λόγω της εξειδίκευσης τους αλλά δεν υπάρχουν στο δημόσιο οι υποδομές, οπότε το δημόσιο χάνει χρήματα.

«Καμπανάκι» Ελεγκτικής: Κατακόρυφη μείωση ασθενών και αυξητική τάση δαπανών στα νοσηλευτήρια

Κατακόρυφη μείωση των ασθενών και αυξητική τάση στις δαπάνες για το 2021 καταγράφει η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε στον Άστρα ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, σημειώνοντας ότι η μείωση των εσόδων του ΟΚΥπΥ πρέπει να ηχήσει καμπανάκι.

Την τελευταία τριετία, επισήμανε, οι εξωτερικοί ασθενείς έχουν μειωθεί κατά 45 % και αυτό είναι ανησυχητικό για την επιβίωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ο κύριος Πετρίδης υπενθύμισε ότι μέχρι την 1η Μαΐου του 2024 ο ΟΚΥπΥ πρέπει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του σημειώνοντας ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι πρέπει να ληφθούν στρατηγικά μέτρα για ανάκτηση των ασθενών, με την προσφορά ελκυστικών πακέτων.

Σημείωσε ότι εάν ενταχθούν στο ΓΕΣΥ και τα ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων τότε η μείωση των ασθενών θα είναι μεγαλύτερη στα δημόσια νοσηλευτήρια, οπότε και τα έσοδα τους λιγότερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy