Έκθεση-«πίεση» για κατάληξη σε όρους αναφοράς

ΔΕΙΠΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΑΚΙΝΤΖΙ Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την Κυριακή 4 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. © GANP/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ PHOTOS: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS

Με το βλέµµα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ η «ενδιάµεση» έκθεση προς το Σ.Α. 

Στο ακουστικό βρίσκεται η Λευκωσία αναφορικά µε την έκβαση της προσπάθειας της κας Λουτ που αναφερόταν σε «διαδικαστικό» ζήτηµα προκειµένου να δηµιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου. Η κυβέρνηση παρ’ όλο που δηµοσιοποίησε αυτή την προσπάθεια δεν ενηµέρωσε σχετικά τα κόµµατα, όπως έγινε και µε άλλους χειρισµούς του Προέδρου (προτάσεις για κοινοβουλευτική δηµοκρατία, αποκεντρωµένη οµοσπονδία κ.ο.κ.). Κάτι που αναµένεται να γίνει σήµερα στο πλαίσιο της σύσκεψης των Αρχηγών για την απόφαση του ∆ιοικητικού ∆ικαστηρίου. Πάντως η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να δηµοσιοποιήσει περισσότερες λεπτοµέρειες για να µη «δυναµιτίσει» την προσπάθεια της κας Λουτ. Εκτιµάται ότι η προσπάθεια έγινε προκειµένου να περιληφθεί το όποιο αποτέλεσµά της στην έκθεση που θα υπέβαλλε σήµερα ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις Καλές του Υπηρεσίες στο Συµβούλιο Ασφαλείας και έτσι να δικαιολογείται η συνέχιση της προσπάθειας στο Κυπριακό, αλλά και για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόµενο Ιούνιο. Μια έκθεση που κρίθηκε αναγκαία από το Σ. Ασφαλείας προκειµένου να ασκηθεί πίεση για διέξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό µετά το Κραν Μοντανά και να άρει τις προθέσεις, κυρίως από τις ΗΠΑ, για αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κάτι που δεν επιθυµεί η ε/κ πλευρά.

Πηγές από τη Νέα Υόρκη ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει µικρή καθυστέρηση στην υποβολή της έκθεσης, ακριβώς εν αναµονή αποτελέσµατος από την προσπάθεια της κας Λουτ. ∆εν αποκλείεται η προσπάθεια της κας Λουτ να στοχεύει στη συνάντηση των δύο ηγετών προκειµένου να ξεπεραστούν τα προβλήµατα που έχουν προκύψει γύρω από το µείζον ζήτηµα της πολιτικής ισότητας. Ο κ. Αναστασιάδης φορτικά και δηµόσια κατηγορούσε τον κ. Ακιντζί ότι δεν αποδεχόταν συνάντηση για να µη δοθεί η εντύπωση επανέναρξης των διαπραγµατεύσεων…

Στρεψοδικία και από τους δύο ηγέτες

Σύσσωµη η κυβέρνηση προεξάρχοντος του Προέδρου έχει στρεψοδικήσει στο θέµα αυτό αρνούµενη τη θετική ψήφο των Τ/κ στην οµοσπονδιακή κυβέρνηση και µάλιστα ερµηνεύοντάς την ως «πολιτική ανισότητα».

Ο κ. Ακιντζί και η τ/κ πλευρά επιµένουν στη µια θετική ψήφο και στην αποτελεσµατική συµµετοχή όπως είχε συµφωνηθεί επί Χριστόφια-Ταλάτ και επί Αναστασιάδη-Ακιντζί. Η στρεψοδικία της τ/κ πλευράς (από το Μοντ Πελεράν και εντεύθεν) αφορά την εµµονή για θετική ψήφο στα όργανα χαµηλής πολιτικής.

Αν δεν καρποφορήσει η προσπάθεια για συνάντηση στην οποία θα εξαντληθεί και το θέµα της πολιτικής ισότητας, τότε προβάλλει το ερώτηµα ποια είναι η «πρόοδος» που µπορεί να καταγραφεί στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για να δικαιολογείται η συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό; Την ίδια ώρα ωστόσο, διπλωµατικές πηγές αναφέρουν ότι ο Γ.Γ. δεν αναµένεται να κηρύξει αδιέξοδο.

Στην έκθεσή του θα καταγράφει το πιο πιθανόν τα βήµατα που έγιναν στα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (άνοιγµα οδοφραγµάτων, κινητή τηλεφωνία) και θα ζητά επιπρόσθετα µέτρα, θα απευθύνει έκκληση στα εµπλεκόµενα µέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση και θα στηρίξει τη συνέχιση της προσπάθειας της κας Λουτ.

Πάντως, όπως µετέδωσε ο ανταποκριτής του «Άστρα», ο ΓΓ των ΗΕ θέλει τα µέρη να καταλήξουν σε συµφωνία για τους όρους αναφοράς, µε συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα για κατάληξη του διαλόγου. Ερωτηµατικό ωστόσο παραµένει το αν ο κ. Γκουτέρες θα ζητήσει χρονικό περιθώριο για εξελίξεις µέχρι τον ερχόµενο Ιούνιο, οπόταν θα καταθέσει τη νέα έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Νίκη Κουλέρµου

Και ο Επίτροπος για την «πολιτική ανισότητα»

Ενηµερώνοντας το συνέδριο της Οµοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αµερικής και ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέµατα και τους Απόδηµους, Φώτης Φωτίου, αναφέρθηκε στην «τουρκική αξίωση για µία θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις» και αναρωτήθηκε αν «αυτό θα είναι πολιτική ισότητα ή θα είναι πολιτική ανισότητα». Αναφερόµενος στη συνάντηση που είχε προ µιας εβδοµάδας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης µε την κα Λουτ, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο Πρόεδρος «ανέπτυξε νέες ιδέες εντός του γνωστού πλαισίου των παραµέτρων του Γενικού Γραµµατέα των Ηνωµένων Εθνών, κ. Γκουτέρες. Ιδέες που αφορούν την αποκέντρωση εξουσιών, τις οποίες έχει επεξεργαστεί και στο παρελθόν, καθώς και ιδέες σχετικά µε την αξίωση της τουρκικής πλευράς για πολιτική ισότητα, όπως αυτή την αντιλαµβάνεται». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας επανέλαβε µε απόλυτα σαφή τρόπο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως του είχε ζητηθεί από τα Ηνωµένα Έθνη και όπως καταγράφεται στην έκθεση του Γενικού Γραµµατέα, παρατηρώντας ότι αποδέχεται επίσης και την έννοια της αποτελεσµατικής συµµετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση και τη θετική ψήφο, εκεί και όπου οι περιστάσεις είναι τέτοιες που θα ασκείται η θετική ψήφος κατά τρόπο που η όποια απόφαση των θεσµικών οργάνων του κράτους να µην επηρεάζει αρνητικά τα συµφέροντα της τ/κ κοινότητας. Είπε ακόµα ότι ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας επικεντρώθηκε στη συνάντησή του µε την κα Λουτ σε όλα τα θέµατα του πλαισίου Γκουτέρες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy