Έκθεση της ΕΥ καταδεικνύει την εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης για τα δάση

Απουσιάζει ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για τα δάση

Την απουσία ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για την πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών καταδεικνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε μια νέα έκθεση – καταπέλτη που αφορά το Τμήμα Δασών. Μάλιστα, παρά τον απολογισμό που έγινε για τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών της περιόδου 2019/20, η Δήλωση Δασικής Πολιτικής δεν έχει επικαιροποιηθεί.

Όπως αναφέρει η Ε.Υ. στην έκθεση που δημοσίευσε χθες, η τελευταία φορά που εκδόθηκε Δήλωση Δασικής Πολιτικής (ΔΔΠ) ήταν στις 18/2/2013, με την κυβέρνηση εδώ και 8 χρόνια να μην έχει προβεί στην ανανέωσή της. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «δεδομένου ότι έχουν παρέλθει πέραν των οκτώ ετών από τότε, αλλά και το ότι στους απολογισμούς που ετοίμασε το ΤΔ για τα έτη 2019-2020 καταγράφονται πρόσθετες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών, όπως οι κακόβουλες ενέργειες, οι γεωργικές δραστηριότητες και τα φυσικά αίτια (κεραυνοί), η ΔΔΠ θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, ώστε οι στόχοι και οι δράσεις που καταγράφονται σε αυτή να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις».

Προστίθεται ότι το τελευταίο Εθνικό Δασικό Πρόγραμμα, που αξιοποιείται για την εφαρμογή της ΔΔΠ, αφορούσε στην περίοδο 2000-2009 και έκτοτε το Τμήμα Δασών δεν προώθησε ενέργειες για την αναθεώρησή του, σε αντίθεση με το Νόμο.

Επισημαίνεται ότι «η απουσία ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου, που να βασίζεται σε ανάλυση κινδύνου και που να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές που αφορούν κυρίως στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και την κλιματική αλλαγή, δημιουργεί δυσχέρειες στον κατάλληλο προγραμματισμό αναγκών και δράσεων για επίτευξη του κύριου στόχου που είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών».

Παρόλο ότι μετά την καταστροφική δασική πυρκαγιά το 2016 στη Σολέα το ΤΔ προώθησε ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές αναβαθμίσεις στον τομέα της πρόληψης και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, η Ε.Υ. παρατήρησε σημαντικές αδυναμίες στα μέτρα που εφαρμόζονται και θεωρεί ότι η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου θα συντείνει προς την επίλυσή τους.

Κάποια από τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν είναι:

Το ΤΔ δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει κατάλληλα μέτρα πρόληψης εντός της ζώνης των δύο χιλιομέτρων από την οροθετική γραμμή του κρατικού δάσους που ανήκει στη ζώνη ευθύνης του.

Η υλοποίηση εισηγήσεων της Ανεξάρτητης Επιτροπής που διορίστηκε το 2016 για την αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης και κατάσβεσης πυρκαγιών βρίσκεται μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός ότι διάφορες επιτροπές ανέλαβαν την προώθησή τους. Ιδιαίτερα επισημαίνει ότι οι εισηγήσεις που αφορούσαν στη σταδιακή αντικατάσταση καίριου εξοπλισμού του ΤΔ διαχρονικά δεν υλοποιήθηκαν, αφού εξακολουθούν να βρίσκονται σε χρήση πεπαλαιωμένα οχήματα και εξοπλισμός.

Ο διευθυντής του ΤΔ συμφώνησε με τα κυριότερα προβλήματα που αναφέρονται στην έκθεση, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι ο λόγος που υφίστανται δεν είναι η απουσία ενός ενιαίου εγγράφου που να καταγράφεται η στρατηγική για την πυροπροστασία.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy