Έκθεση του ΣτΕ για τις συνθήκες κράτησης στην Κύπρο

Ισχυρισμοί για κακομεταχείριση για σωματική κακοποίηση αλλοδαπών κρατουμένων και «ακατάλληλη» χρήση δακρυγόνων στο Κέντρο Κράτησης της Μεννόγιας περιλαμβάνονται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κύπρο.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και η απάντηση των κυπριακών Αρχών καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της CPT έλαβε «μια σειρά από καταγγελίες για σωματική κακοποίηση από αστυνομικούς, κυρίως όσον αφορά αλλοδαπούς».

“Οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση αφορούν γεγονότα μετά τη σύλληψή τους, κατά τη μεταφορά ή στο πλαίσιο ανακρίσεως σε αστυνομικό τμήμα. Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως χαστούκια, γροθιές και κλοτσιές στο κεφάλι και το σώμα. Οι καταγγελίες αφορούσαν κυρίως τα μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας (YAM) και του Τμήματος Διερεύνησης Εγκλημάτων (CID) και σε ορισμένες περιπτώσεις η αντιπροσωπεία ήταν σε θέση να συγκεντρώσει τα ιατρικά στοιχεία που ήταν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς», αναφέρεται στην Έκθεση.

Όσον αφορά αλλοδαπούς υπηκόους που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, υπήρξε μια σειρά καταγγελιών για σωματική κακοποίηση και η λεκτική κακοποίηση κρατουμένων από το προσωπικό επιστασίας στο Κέντρο Κράτησης της Μεννόγιας.

Η έκθεση αναφέρεται σε ισχυρισμούς για ακατάλληλη χρήση δακρυγόνων στο κέντρο και οι κυπριακές Αρχές ζήτησαν να τεθούν σε εφαρμογή ολοκληρωμένες διαδικασίες σχετικά με τη χρήση δακρυγόνων.

Η έκθεση επικρίνει την κράτηση για αρκετές ημέρες ή περισσότερο σε αστυνομικά τμήματα που χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για περιόδους μέχρι και 24 ώρες. Συνιστά, επίσης, να ενισχυθούν οι εγγυήσεις για την πρόληψη της κακομεταχείρισης “κυρίως για το δικαίωμα των ατόμων που κρατούνται από την αστυνομία να απολαύσουν στην πράξη τη δυνατότητα να συναντηθούν και να μιλήσουν κατ `ιδίαν με δικηγόρο από την πρώτη στιγμή της στέρησης της ελευθερίας τους”.

Καλεί επίσης τις Αρχές «να εφαρμόσουν μια συνεκτική στρατηγική» για την καταπολέμηση του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας, αφού όπως αναφέρεται, στο κύριο μέρος της φυλακής υπάρχουν 523 κρατούμενοι όταν υπάρχει χώρος μόνο για για 324.

Υπάρχει, επίσης, κριτική στην πρακτική των σωφρονιστικών υπαλλήλων να διεξάγουν έρευνες στα κελιά φορώντας κουκούλες και χωρίς να φέρουν κανένα αναγνωριστικό στοιχείο.

Η έκθεση συστήνει να μην κρατούνται περισσότερα από δύο άτομα σε ένα κελί των 7m² και ότι θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για να αυξηθεί το εύρος των δραστηριοτήτων για τους κρατουμένους, ιδιαίτερα για τους νεαρούς παραβάτες.

Σε απάντησή της η Κυπριακή Δημοκρατίας αναφέρει ότι εντάλματα κράτησης δεν θα εκδίδονται για ανύπαντρες μητέρες με παιδιά κάτω των 8, όλοι οι ανήλικοι θα υποβληθούν σε ιατρικά τεστ για την ηλικίας τους και θα φιλοξενηθούν σε κατάλληλες εγκαταστάσεις ή θα είναι υπό φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Παρέχονται επίσης πληροφορίες για το Κέντρο Κράτησης στη Μεννόγια.

Η απάντηση από τις κυπριακές Αρχές αναφέρεται στα μέτρα που λαμβάνονται, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός αστυνομικού Κώδικα Δεοντολογίας, σε συνεργασία με την Επίτροπο Διοικήσεως. Εκδόθηκαν επίσης νέες οδηγίες από το Γενικό Εισαγγελέα για βελτίωση και επιτάχυνση της διαδικασίας αντιμετώπισης παραπόνων για κακή συμπεριφορά της αστυνομίας και ενίσχυση της διαδικασίας έρευνας.

Οι κυπριακές Αρχές έθεσαν επίσης σε εφαρμογή νέες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της κακομεταχείρισης. Οι Αρχές τονίζουν την εισαγωγή κατάρτισης για τους υπαλλήλους που εργάζονται με τους νέους και τη στελέχωση και από τα δύο φύλα σε όλες της περιοχές των φυλακών.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy