Έκθεση του ΕΚ για τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Ινδοειρηνικού στον τοµέα του εµπορίου και των επενδύσεων

Τον Σεπτέµβριο του 2021 η ΕΕ παρουσίασε τη στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό. Είναι µια στρατηγική κυρίως προθέσεων και φιλοδοξιών για να καταστεί η ΕΕ πιο παρούσα και ορατή στην Ανατολική Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Βασικά κράτη της περιοχής που περιλαµβάνονται είναι: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, καθώς και η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Αυτή η στρατηγική είναι επίσης ξεκάθαρα µια απάντηση στην άνοδο της Κίνας και στον ανταγωνισµό ΗΠΑ-Κίνας στην περιοχή.

Εµβάθυνση των σχέσεων µέσω εµπορικών συµφωνιών

Ένα βασικό µέρος αυτής της στρατηγικής στοχεύει στην εµβάθυνση των σχέσεων µέσω εµπορικών συµφωνιών.

Η ΕΕ έχει ήδη συµφωνίες ελεύθερων συναλλαγών σε ισχύ µε την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάµ. Στοχεύει στην ολοκλήρωση διαπραγµατεύσεων µε τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ινδία, τις υπόλοιπες χώρες της ASEAN (Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Μιανµάρ ιδίως).

Η έκθεση είναι ιδίας πρωτοβουλίας χωρίς νοµοθετική ισχύ. Η εµπορική πολιτική σε αυτή τη νέα στρατηγική δεν είναι κάτι καινούργιο. Ακολουθεί την πεπατηµένη µε εµπορικές συµφωνίες ελευθέρων συναλλαγών που ουσιαστικά βρίσκονται στην υπηρεσία του µεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην αναζήτηση για νέες φτηνές αγορές, επενδύσεις και εργατικά χέρια.

Η έκθεση προωθεί την υπογραφή συµφωνιών ελευθέρων συναλλαγών µε την περιοχή και την προώθηση συµφωνιών ψηφιακής εταιρικής σχέσης µε Ιαπωνία, Κορέα και Σιγκαπούρη. Η έκθεση τονίζει τις συµφωνίες που βρίσκονται υπό διαπραγµάτευση και για την κάθε µια ζητεί ανάλογα την επιτάχυνση των διαπραγµατεύσεων.

Αρκετές παράγραφοι αφιερώνονται στη συνεργασία µε την Κίνα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται «ότι η Κίνα αποτελεί εταίρο συνεργασίας και διαπραγµάτευσης για την ΕΕ αλλά και ανταγωνιστή σε ολοένα µεγαλύτερο αριθµό τοµέων, καθώς και συστηµικό αντίπαλο». Επίσης γίνεται ιδιαίτερη κριτική στις διαφορές που υπάρχουν µεταξύ Κίνας και ΕΕ και στους λόγους που δεν προχωράει η επενδυτική συµφωνία µεταξύ των δύο.

Στο επίκεντρο τα συµφέροντα της οικονοµικής ελίτ

Η έκθεση δεν προσφέρει κάτι καινούργιο ή θετικό. Αντίθετα επικροτεί τη σηµερινή πολιτική και ζητά να ενταθεί περισσότερο και σε καινούργιους τοµείς, ιδίως στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ίσως το µόνο θετικό που έχει η έκθεση είναι οι αναφορές σε σχέση µε την ανάγκη τα κράτη της περιοχής να υπογράψουν και να τηρούν τις κατευθύνσεις της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Ζήτηµα ωστόσο που θα έπρεπε να ήταν δεδοµένο και όχι να τίθεται υπό διαπραγµάτευση.

Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΑΚΕΛ ήταν ανέκαθεν αντίθετοι µε την εµπορική πολιτική της ΕΕ και την πολιτική των συµφωνιών ελευθέρων συναλλαγών. Με κάθε ευκαιρία διατρανώνει τη θέση για αναθεώρηση αυτής της πολιτικής που θα θέτει στο επίκεντρο τα συµφέροντα των λαών και όχι των µεγάλων οικονοµικών ελίτ και κυρίως των ευρωπαϊκών πoλυεθνικών.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.