Εκτίμηση για κυπριακή στήριξη εντός ΕΕ εξέφρασε η Maja Gojkovic

in4s.net


Την εκτίμηση του Βελιγραδίου για τη στήριξη της Λευκωσίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, καθώς και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε η Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης Maja Gojkovic, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης, αφού εξέφρασε τη στήριξη της Λευκωσίας στην ευρωπαϊκή πορεία του Βελιγραδίου, αναφέρθηκε στην παραδοσιακή φιλία που χαρακτηρίζει τις δύο χώρες από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας.

Ευχαρίστησε παράλληλα για τη διαχρονική στήριξη της Σερβίας προς την Κύπρο «σε θέματα αρχών και στη βάση αρχών», όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά του Βελιγραδίου στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, με την παρουσία αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οι Πρόεδροι των δύο κοινοβουλευτικών Σωμάτων δήλωσαν ότι συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, στην αρχή του επόμενου έτους, με στόχο τη βελτίωση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων και την παραγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, η κ. Gojkovic έκανε λόγο για «ιστορική επίσκεψη» στην Κύπρο, είπε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι παραδοσιακά καλές και άριστες, και ευχήθηκε να ενταθεί η συνεργασία των δύο πλευρών.

Εξέφρασε ακολούθως ευγνωμοσύνη προς την κυπριακή Κυβέρνηση για τη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Σερβίας και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι εκτιμά στο έπακρο τη μη αναγνώριση, εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου.

Αναφορικά με το μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών, συμφωνήθηκε ότι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους άξονες, που θα επεξεργαστούν τεχνοκράτες των δύο κοινοβουλευτικών Σωμάτων, και στόχος είναι να υπογραφεί στις αρχές του νέου έτους, στο Βελιγράδι, κατά την ανταπόδοση της επίσκεψης από τον κ. Συλλούρη.