Εκτίναξη ακάλυπτων επιταγών μετά την επανεκκίνηση οικονομίας

Στοιχεία ΚΤ: Η αύξηση αφορά τόσo τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις

epitagi


Με σημαντική αύξηση στις ακάλυπτες επιταγές συνοδεύτηκε η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το Ιούνιο εντοπίστηκαν 47 ακάλυπτες επιταγές, σε σύγκριση με 9 τον προηγούμενο μήνα.

Μάλιστα η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφτασε στις 142.792 ευρώ, σε σύγκριση με 13.008 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαΐου είχε ανασταλεί το χρονικό περιθώριο των 15 ημερών για εκ νέου παρουσίαση επιταγής με ανεπαρκή υπόλοιπα προτού καταχωρηθεί στο ΚΑΠ, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Ωστόσο με την επαναφορά του συστήματος σε κανονικούς ρυθμούς λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας, σημειώθηκε σημαντική αύξηση. Μάλιστα η αξία των ακάλυπτων επιταγών οι οποίες εκδόθηκαν τον Ιούνιο (142.792 ευρώ) ξεπέρασαν τον αντίστοιχο περσινό μήνα (125.355 ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο καταχωρήθηκαν στον προκαταρκτικό κατάλογο 30 πρόσωπα (15 φυσικά και 15 νομικά), σε σύγκριση με 6 πρόσωπα (όλα νομικά) τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, τον Ιούνιο καταχωρήθηκαν στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ) 28 πρόσωπα (10 φυσικά, 8 νομικά και 10 φυσικά πρόσωπα που ελέγχουν νομικά πρόσωπα), σε σύγκριση με 2 πρόσωπα (1 νομικό και 1 φυσικό πρόσωπο που ελέγχει νομικό πρόσωπο) τον προηγούμενο μήνα.

Το πρώτο εξάμηνο η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε συνολικά σε 403.914 ευρώ (σ.σ. τον Απρίλιο που δεν υπήρξαν καταχωρίσεις λόγω των μέτρων για την κρίση του κορονοϊού).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου