Έκτισαν πάνω στα αρχαία στο λιμανάκι της Πάφου – Κατεδαφίστηκαν αυθαίρετες προσθήκες

 

Συνεργεία του Δήμου Πάφου κατεδάφισαν προσθήκες σε καταστήματα στο Λιμανάκι, οι οποίες είχαν ανεγερθεί πριν από χρόνια παράνομα εντός του αρχαιολογικού χώρου πάνω από τα ερείπια της Λιμανιώτισας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, για να κατασκευάσουν τις προσθήκες κατά την εκσκαφή προκλήθηκαν ζημιές στα αρχαία. Μετά τη διαπίστωση ότι είχε γίνει παρέμβαση εντός του αρχαιολογικού χώρου αρκετών μάλιστα τετραγωνικών μέτρων, οι προσθήκες κατεδαφίστηκαν. Τις τελευταίες μέρες στο πλαίσιο των έργων βελτίωσης της εικόνας του λιμανιού και της Ποσειδώνος στον αρχαιολογικό χώρο πίσω από τα κτίρια της Αρχής Λιμένων θα τοποθετηθεί ένα στρώμα από χώμα υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Αυτός ο χώρος χρησιμοποιείτο μέχρι τώρα για στάθμευση οχημάτων ή σκαφών, αλλά το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε ενστάσεις. Από την πλευρά του ο Δήμος Πάφου είχε ζητήσει να επιστρωθεί ο χώρος για να μετατραπεί σε πάρκινγκ, όμως το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν αποδέχθηκε το σχεδιασμό. Τελικά συμφωνήθηκε να τοποθετηθεί ένα παχύ στρώμα από χώμα ώστε να προστατεύονται τα αρχαία, τα οποία δεν έχουν ανασκαφεί.

Σαρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο αναμόρφωσης της περιοχής

Τις τελευταίες μέρες, εντατικοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις γενικότερα στο Λιμανάκι και την Ποσειδώνος στο πλαίσιο του έργου αναμόρφωσης της περιοχής. Σε ό,τι αφορά τα σκιάδια των καταστημάτων στο Λιμανάκι συμφωνήθηκε ο σχεδιασμός και θα ανεγερθούν καινούργια. Όλα τα παλαιά κατεδαφίστηκαν. Επίσης, θα διαμορφωθούν οι προσόψεις των κτιρίων και θα αποκατασταθούν όσα είναι πετρόκτιστα. Παρεμβάσεις έγιναν και στην περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου από την οποία εκτός από τα κλαδέματα των δένδρων και των θάμνων απομακρύνθηκαν μπάζα και χώματα. Η εικόνα του αρχαιολογικού πάρκου παρουσιάζεται ήδη βελτιωμένη. Παράλληλα, εκτός από τον αστικό εξοπλισμό στην Ποσειδώνος, η οποία μετατρέπεται σε πεζόδρομο, θα γίνουν παρεμβάσεις και στα κτίρια για τη βελτίωση των προσόψεων.

Τα έργα που έγιναν ή γίνονται στην τουριστική περιοχή ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια και αναμένεται να συμβάλουν ώστε ολόκληρη η περιοχή να αναγεννηθεί. Τα νέα έργα θα συνδεθούν με τα δύο παλαιότερα που έγιναν στην περιοχή για το Ψαροχώρι και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Στους σχεδιασμούς του Δήμου Πάφου είναι και η ανάπλαση της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου, τμήματα της οποίας ήδη αναβαθμίστηκαν.

 

 

Παραλιακός πεζόδρομος
Στην ευρύτερη τουριστική περιοχή εκτός από αυτό το έργο είναι σε εξέλιξη ο παραλιακός πεζόδρομος προς τη Χλώρακα και η ανάπλαση πέριξ της Θεοσκέπαστης.

 

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.