Εκτός χρονοδιαγραμμάτων και τα δύο μεγάλα αντλιοστάσια 

 

Καθυστέρηση μηνών όπως σε όλα τα μεγάλα έργα στη Λάρνακα εξαιτίας του κορονοϊού

 

Ούτε τα δύο μεγάλα αντλιοστάσια της Λάρνακας γλίτωσαν από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Υπό κανονικές συνθήκες τα αντλιοστάσια S8 και S9 θα ολοκληρώνονταν μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου, ωστόσο αυτό το χρονοδιάγραμμα αποτελεί παρελθόν. Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας εκτιμά ότι θα υπάρξει καθυστέρηση τουλάχιστον μερικών μηνών καθώς, εκτός από τα προβλήματα με την επάνδρωση των εργοταξίων, υπάρχει και θέμα με την εισαγωγή ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού από την Ιταλία που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των αντιπλημμυρικών εγκαταστάσεων.

Τα δύο μεγάλα αντλιοστάσια S8 και S9 κατασκευάζονται στις περιοχές της λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη και Προδρόμου, βόρεια και νότια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού αντίστοιχα και θα διοχετεύουν τα όμβρια νερά στο αντιπλημμυρικό κανάλι που υπάρχει κάτω από τη λεωφόρο.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχουν είναι ότι έχουν σχεδιαστεί με δυνατότητα άντλησης συνολικά 47 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, νερά τα οποία σήμερα, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, λιμνάζουν σε ανοικτούς χώρους σε πυκνοκατοικημένη περιοχή η οποία είναι υψομετρικά χαμηλότερη από το αντιπλημμυρικό κανάλι.

Με βάση τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, το S8 επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου του 2020, ενώ το S9 θα παραδιδόταν περί τις αρχές του καλοκαιριού του 2020. Το S9 είναι το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο που κατασκευάζεται στην Κύπρο, ένα έργο που είναι χαρακτηριστικό ότι θα στεγαστεί σε τετραώροφο κτίριο και ενδεικτικό είναι ότι θα μπορεί να αντλεί σχεδόν 42 χιλιάδες τόνους νερού ανά ώρα καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή Μητρόπολης-Προδρόμου. Η δυναμικότητα του S8 θα κυμαίνεται περί τους 4.700 τόνους νερού ανά ώρα.

Οι δύο εγκαταστάσεις θα αντλούν όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται μέσω αγωγών στα συγκεκριμένα σημεία και θα τα στέλνουν στο κανάλι της Σπύρου Κυπριανού. Η συνολική δαπάνη κυμαίνεται περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Το S9 προβλέπει την κατασκευή δικτύου συλλογής ομβρίων, καθώς επίσης την κατασκευή μεγάλου αντλιοστασίου (Τ1) το οποίο θα έχει τη δυνατότητα άντλησης 11 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο και τους αγωγούς άντλησης προς το κανάλι της Σπύρου Κυπριανού. Το δίκτυο θα καλύψει τις οδούς Πετράκη Κυπριανού, Πατρών, Ελευσίνος, Αναγεννήσεως, Πατρίς Λουμούμπα, Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου, Λεοντίου Μαχαιρά, Λεύκωνος, Αγίου Δημητρίου, Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου, Πριάμου και Πατρόκλου. Στο δίκτυο συλλογής θα συνδεθούν οχετοί τους οποίους κατασκευάζει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας στα πλαίσια της δεύτερης φάσης του αποχετευτικού συστήματος.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των νερών της περιοχής νότια της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού, η οποία βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από τον πυθμένα του καναλιού της Σπύρου Κυπριανού.

Το έργο προβλέπει επίσης, πέρα από τις υπόγειες δεξαμενές, κτίρια απαραίτητα για τη λειτουργία του αντλιοστασίου. Όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα διαμορφωθούν σε ένα ισόγειο οικοδομικό συγκρότημα και ο σχεδιασμός έγινε με κριτήριο να μη δημιουργηθούν αισθητικά ή άλλα προβλήματα στα γύρω οικιστικά οικόπεδα.

Το έργο υλοποιείται σε τεμάχιο μεταξύ των οδών Πατρών και Αρχ. Μακαρίου Μαχαιριώτη.

Τα δύο έργα καλύπτουν τις δύο από τις τρεις πιο επιρρεπείς περιοχές της Λάρνακας όπου απομένει πλέον η ολοκληρωμένη μελέτη για ριζική αντιπλημμυρική ασπίδα στην περιοχή Καμάρων.

Τα αντλιοστάσια έπρεπε κανονικά να κατασκευαστούν από το 2006 με την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού καναλιού το οποίο βρίσκεται κάτω από τη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, ωστόσο παραπέμφθηκαν στις καλένδες για οικονομικούς λόγους.

 

Τάσος Περδίος