Εκτός ελέγχου η ακρίβεια, παραδέχεται τώρα το ΥΠΟΙΚ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Αναθεωρεί τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό από 1,5% σε 4%!

 

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την αναθεώρηση της πρόβλεψής του για τον πληθωρισμό για το 2022 από 1,5% σε 4%, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η ακρίβεια βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ενδεικτικά, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, υποστήριζε ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό», καθώς και ότι «είναι νωρίς να αναθεωρηθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις για το 2022» (2/3/2022), ενώ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠτΔ, Ανδρέας Ιωσήφ, υποστήριζε ότι «ο πληθωρισμός στην Κύπρο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα» (17/2/2022), ασκώντας μάλιστα κριτική στο ΑΚΕΛ, το οποίο κατέθεσε προτάσεις για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγκράτηση της ακρίβειας.

Η ανακοίνωση της αναθεώρησης της πρόβλεψης του Υπουργείου Οικονομικών για τον πληθωρισμό έγινε από τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, Λούση Ηροδότου Μούσκου, σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για την ακρίβεια. Ανέφερε μάλιστα ότι «σε περίπτωση αντιποίνων από τη Ρωσία (για τις κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν από την ΕΕ) θα έχουμε επιπλέον πληθωριστικές τάσεις». Ανέφερε ακόμη ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία 25 εκατ. ευρώ λόγω ΑΤΑ, αλλά και ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

«Έσχατο μέτρο» το πλαφόν

Σημειώνεται πάντως ότι παρά την παραδοχή ότι η ακρίβεια βρίσκεται εκτός ελέγχου, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε οποιαδήποτε μέτρα. Αντίθετα, ο αν. διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου, είπε ότι το πλαφόν αποτελεί «έσχατο μέτρο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση (με εξαίρεση ίσως τα σιτηρά, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποιοι τα κράτησαν για να τα πωλήσουν σε υψηλότερη τιμή, όπως είπε ο Α. Ιωάννου).

Ασήκωτο βάρος για καταναλωτές, κτηνοτρόφους και οικοδομική

Στη συνεδρία καταγγέλθηκε ότι καταγράφονται ανατιμήσεις σε 100 από τα 170 προϊόντα πρώτης ανάγκης που παρακολουθεί η Υπηρεσία Καταναλωτή. Καταγγέλθηκε επίσης ότι καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις σε υλικά οικοδομής, οι οποίες μάλιστα θέτουν σε κίνδυνο έργα, τα οποία οδεύουν προς αναστολή εργασιών. Ακόμη, καταγγέλθηκε ότι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εκποιούν μονάδες λόγω της ανυπαρξίας ζωοτροφών και του αυξημένου κόστους.

 

 

Προτάσεις από ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ διά του Κώστα Κώστα επανέφερε τις προτάσεις του για στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και για λήψη μέτρων για περιορισμό της ακρίβειας. Κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για «ανικανότητα» και «απροθυμία να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια». Τόνισε επίσης ότι «πέραν της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, είναι φανερό ότι και πολλοί άλλοι κλέβουν τους πολίτες. Ο κόσμος πρέπει να προστατευθεί και πρέπει η κυβέρνηση, επιτέλους, να το κάνει».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.