«Εκτός ελέγχου η κατάσταση» με τις νοσηλείες covid-19

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στον αγώνα κατά του κορωνοϊού Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Λευκωσία, Κύπρος Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. // Medical and healthcare workers in the struggle to tackle coronavirus. Lefkosia General Hospital, Lefkosia, Cyprus Medical and healthcare workers in the struggle to tackle coronavirus.

Η κατάσταση βρίσκεται «εκτός ελέγχου» με τους αριθμούς των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στο Γ.Ν Λεμεσού, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος θαλάμου Covid-19, Δρ.Ανδρέας Κωστή, κρούοντας για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή λειτουργία νέου θαλάμου για ασθενείς με κορωνοϊό, στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού, ο Δρ. Κωστή ανέφερε ότι σήμερα το πρωί υπήρχαν 82 νοσηλευόμενοι, ενώ ο αριθμός των κλινών είναι 90, και υπάρχουν άτομα που βρίσκονται σε αναμονή στο σπίτι τους, μέχρι να εξευρεθεί χώρος για να γίνουν εισαγωγή.

«Δυστυχώς δεν είναι άπειρες οι κλίνες, ούτε στη βραχεία νοσηλεία, ούτε στο νοσοκομείο,  για να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι ταυτόχρονα, οπότε υπάρχει αναμονή», είπε και πρόσθεσε ότι, αν και δίνονται πολλά εξιτήρια καθημερινά και λειτούργησε χθες βράδυ νέος θάλαμος ασθενών για κορωνοϊό, «έχει επίσης σχεδόν γεμίσει, γιατί χθες έγιναν 30 εισαγωγές».

Οι ασθενείς, συνέχισε, είναι κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών – με το νεαρότερο 22 χρονών – ενώ το 90% δεν έχει εμβολιαστεί». Είναι πολύς ο φόρτος εργασίας και αρκετοί έρχονται αργά, σε βαριά κατάσταση, έστω κι αν είναι σε νεαρή ηλικία», είπε και πρόσθεσε πως «έρχονται με πολύ ψηλές ανάγκες σε οξυγόνο, ενώ στη ΜΕΘ έχουμε 16 ασθενείς, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς».

Σύμφωνα με τον Δρ.Κωστή, χθες βράδυ διασωληνώθηκε ένας ακόμη ασθενής και ένας σήμερα το πρωί, ενώ «έχουμε και άλλους ασθενείς που είναι ασταθής η κατάσταση τους».

Υπάρχει ένα πλάνο για να ανοίξουν κλίνες και σε άλλες πόλεις, σε Λάρνακα και Λευκωσία, σε πρώτη φάση, «αλλά όσο τα καθημερινά περιστατικά παραμένουν ψηλά σημαίνει ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση νοσηλειών», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι το πρόβλημα στη Λεμεσό διαπιστώθηκε περί το τέλος Ιουνίου, «όπου άρχισε να φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και είχαμε αυξημένες νοσηλείες».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε «να αντέξουμε μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού».

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «αφενός πρέπει να ενισχυθούν τα νοσηλευτήρια, να ανοίξουν κλίνες για να εξυπηρετείται ο κόσμος έγκαιρα, γιατί όσο πιο αργά έρχονται τόσο το χειρότερο, και αφετέρου, να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η διασπορά του ιού στην κοινότητα».

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για να μπορέσουμε να πούμε ότι είμαστε εντάξει, αλλά μέχρι τότε ο καθένας πρέπει να προσέχει και να μην συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει κάτι», είπε ακόμη ο υπεύθυνος του θαλάμου Covid-19 του Γ.Ν Λεμεσού, σημειώνοντας πως «αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της».

Θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα

Τα πράγματα είναι δύσκολα και θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα τις επόμενες μέρες όπου αναμένεται ραγδαία αύξηση των νοσηλειών με ΚΟΒΙΤ οι οποίες εκτοξεύθηκαν στις 231, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ.

Τα νοσηλευτήρια φιλοξενούν ακόμα ένα μεγάλο αριθμό ασθενών ΝΟΝ ΚΟΒΙΤ, ανέφερε ο κύριος Χαριλάου, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη φάση κλείνουν σταδιακά αυτές οι κλίνες και μετατρέπονται σε ΚΟΒΙΤ.

Αναφέρθηκε σε πρόβλημα στην βραχεία νοσηλεία, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα από αυτά δεν χρήζουν ενδονοσοκομειακής νοσηλείας, αλλά απευθύνονται στα νοσοκομεία καθώς πάρα πολλοί προσωπικοί γιατροί απουσιάζουν με άδεια.

Παρόμοια κατάσταση, είπε, παρουσιάζουν και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν, είπε, απρόβλεπτοι παράγοντες ωστόσο αν γίνει ανάλυση των αριθμών αυτή την περίοδο έχουν ανοίξουν πολύ περισσότερες κλίνες από ότι σε άλλες φάσεις του ΚΟΒΙΤ.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για να δοθούν ψηλές αποζημιώσεις σε όσους επιθυμούν να αγοράζουν βάρδιες με στόχο να καλυφθούν οι απουσίες των συναδέλφων τους και να μην χρειαστεί να ανακληθούν άδειες.

Κόπωση εργαζομένων

Επειδή κάποιοι δεν ενήργησαν σωστά πρέπει τώρα να αγοράζονται βάρδιες, ωστόσο το θέμα είναι η κόπωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια, επισήμανε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, τονίζοντας ότι οι γιατροί ακόμη δεν είναι ενήμεροι για το επιχειρησιακό πλάνο.

Τόνισε ξανά ότι οι γιατροί δεν είδαν ποτέ το επιχειρησιακό πλάνο το οποίο κατά την έκφραση του το μόνο που έκαναν ήταν να το ανεμίσουν ενώπιον της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Κυριακή. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη συνεργασία των γιατρών με τον ΟΚΥΠΥ και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών.

Θα έπρεπε, τόνισε, τώρα που είμαστε στο τέταρτο κύμα το σύστημα να μπορεί να αποδίδει στο πλαίσιο των υποδομών του. Έπρεπε, πρόσθεσε, να προβλεφθεί ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα υπήρχαν προβλήματα με τις βάρδιες λόγω αδειών αλλά και ότι ενδεχομένως να υπήρχε και αύξηση των περιστατικών με ΚΟΒΙΤ.

Ερωτηθείς, είπε ότι στο βαθμό που μπορούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια βοηθούν, ωστόσο επισήμανε και πάλι θα έπρεπε να υπήρχε ο κατάλληλος σχεδιασμός ο οποίος να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή και αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει εάν όλο το σύστημα καθόταν έγκαιρα στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy