Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στην Κίνα

Στις αρχές του μήνα, μετά από έντονες αντιδράσεις των πολιτών, η Κίνα προχώρησε σε χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού, αφήνοντας πίσω την αδιέξοδη- όπως αποδείχθηκε- πολιτική του “Zero Covid”, επιτρέποντας σε όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους και περιορίζοντας την υποχρεωτικότητα των τεστ.

Πλέον η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα διασποράς και η μεταδοτικότητα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η οποία αποτυπώνεται τόσο στα γεμάτα νοσοκομεία, όσο και στα γραφεία τελετών. Η κατάσταση είναι δραματική, ενώ η έκταση της έξαρσης και οι αμφιβολίες για τα επίσημα στοιχεία που δίνονται από τις κινεζικές αρχές για τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων έχουν οδηγήσει στην εξέταση νέων ταξιδιωτικών κανόνων για τους Κινέζους επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα άλλαξε τον ορισμό των θανάτων από Covid, αναγνωρίζοντας μόνο όσους πεθαίνουν λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πιθανότατα καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Ο φόβος των παραλλαγών
Η έκρηξη των κρουσμάτων εγείρει την ανησυχία για την εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους. Οι ειδικοί σημείωναν ότι ένας μερικώς ανοσοποιημένος πληθυσμός, όπως αυτός της Κίνας, ασκεί ιδιαίτερη πίεση στον ιό ώστε να εμφανίσει παραλλαγές. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσοι έχουν νοσήσει- άρα ποια είναι τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού- αλλά και τι γίνεται με το ρυθμό των εμβολιασμών και των ενισχυτικών δόσεων. Επιστήμονες φοβούνται πως η Κίνα μπορεί να αποτελέσει το έδαφος για τη δημιουργία μιας νέας μετάλλαξης και με κάθε νέο κρούσμα αυξάνονται αυτές οι πιθανότητες.

“Πρέπει να ανησυχούμε με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα; Η σύντομη απάντηση είναι ‘Όχι’. Παρότι δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τις παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα, δεν φαίνεται να είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη”, ανέφερε σε ανάρτήσή του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE. Ηλίας Μόσιαλος.

“Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια νέα πολύ επικίνδυνη παραλλαγή ίσως προκύψει λόγω της ταχύτατης διασποράς του ιού σε μεγάλο αριθμό ατόμων. Δεν έχουν άδικο. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια· μία ή και περισσότερες παραλλαγές ίσως προκύψουν με αυτή τη μαζική διασπορά. Αυτό που ίσως έχει νόημα να εξηγηθεί, είναι πως αυτή τη φορά η νέα παραλλαγή θα προκύψει σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εκτεθεί πολύ στον ιό. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα για εμάς πως η παραλλαγή αυτή θα καταφέρει να διαφύγει από την τωρινή υπάρχουσα δυνατότητα ανοσοπροστασίας”, συμπλήρωσε.

“Αν στην Κίνα είχαν στοιχεία για κάποια επικίνδυνη παραλλαγή θα τα χρησιμοποιούσαν για να παρατείνουν την ανερμάτιστη πολιτική της zero-Covid. Προφανέστατα δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έδωσε στην δημοσιότητα το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 εντός ημερών από την ταυτοποίησή του. Αυτό βοήθησε σημαντικά το να αναπτυχθούν τα εμβόλια ταχύτατα”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Ο πληθυσμός της γης είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια. Εκτός Κίνας ο ιός κυκλοφορεί πλέον χωρίς περιορισμούς, συνεπώς η πιθανότητα να έχουμε επικίνδυνη παραλλαγή εκτός Κίνας είναι πολλαπλάσια από ότι εντός Κίνας. Το επίπεδο υβριδικής ανοσίας εκτός Κίνας είναι υψηλότερο (λόγω εμβολιασμού και μεγαλύτερου ποσοστού φυσικής ανοσίας). Αυτό σημαίνει ότι στην Κίνα ο γενετικός φραγμός (αριθμός μεταλλάξεων) για την ανάπτυξη παραλλαγών που θα διαφεύγουν της ανοσίας είναι χαμηλότερος. Με απλά λόγια δεν διαφαίνεται εξελικτική πίεση εντός της Κίνας που θα επιλέξει στέλεχος που θα είναι επιτυχημένο να διαφεύγει της ανοσίας εκτός Κίνας προς το παρόν” εξήγησε.

Διαγνωστικό “μπλόκο” στους Κινέζους τουρίστες
Ήδη η Ιταλία, έχοντας πληγεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποφάσισε όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα και θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ.

Και η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλουν ένα αρνητικό τεστ Covid κατά την άφιξή τους στη χώρα. Ακολούθως Γαλλία προστέθηκε στη λίστα των χωρών που θα ζητούν αρνητικό τεστ. Και το Λονδίνο φαίνεται πως σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα.

Τονίζεται πως η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, Στέλλα Κυριακίδου, έστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών, σημειώνοντας ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα “βασικά μηνύματα” για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Εντούτοις το ECDC σημειώνει πως τα επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού στην ΕΕ είναι υψηλά και “οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy