Εκτός μάχης δεκάδες επαγγελματίες υγείας

Πέραν των 30 τα κρούσματα κορονοϊού με επαγγελματίες υγείας

Δραματική είναι η κατάσταση στον τομέα της Υγείας, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν παροπλιστεί. Είτε έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό, είτε βρίσκονται σε καραντίνα, είτε σε αυτοπεριορισμό. Η υπάρχουσα κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί εντός των επόμενων ημερών, εν αντιθέσει προβλέπεται να επιδεινωθεί, καθώς η τάση που παρατηρείται στα κρούσματα των επαγγελματιών υγείας είναι αυξητική, όπως επεσήμανε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης. Στην παρούσα φάση η Πάφος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ανά το παγκύπριο, καθώς τα 2/3 ή αν θέλετε γύρω στα 150 άτομα που απασχολούνται στον τομέα της Υγείας βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και σε καραντίνα. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου μόνο τέσσερις θάλαμοι είναι σε λειτουργία, εξήγησε ο κ. Πετέλης. Διεμήνυσε δε ότι η απολύμανση του νοσοκομείου Πάφου βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και αναμένεται να επαναλειτουργήσει πλήρως εντός των ημερών.

Σοβαρά προβλήματα και στο νοσοκομείο Λεμεσού

Όσον αφορά την περίπτωση της Λεμεσού, ο κ. Πετέλης τόνισε ότι είναι σε καλύτερη μοίρα, χωρίς όμως να αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. «Περί των 50 επαγγελματιών υγείας βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή σε καραντίνα, ενώ στο νοσοκομείο Λεμεσού παραμένει κλειστός μόνο ο παιδιατρικός θάλαμος και αυτό προβλέπεται να αλλάξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Επίσης, έχει αναπτυχθεί θάλαμος αρνητικής πίεσης για να φιλοξενήσει θετικά κρούσματα κορονοϊού», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς πόσα άτομα στο χώρο της Υγείας έχουν μολυνθεί από τον ιό, ο κ. Πετέλης απάντησε ότι «δεν έχουμε ακριβή αριθμό, υπολογίζεται όμως ότι περίπου 30 άτομα επαγγελματίες υγείας είναι κρούσματα του κορονοϊού και τα πλείστα βρίσκονται στην Πάφο». Το πλήγμα που έχει υποστεί ο τομέας της Υγείας από την πανδημία δεν είναι κυπριακό φαινόμενο, καθώς ένα στα δέκα κρούσματα του κορονοϊού στην Ευρώπη αφορά εργαζόμενούς του, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην Ευρώπη 1 στα 10 κρούσματα αφορά εργαζόμενου στον τομέα Υγείας

τον τομέα Υγείας Η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ έχει ανακοινώσει πάνω από 245.000 κρούσματα και 14.000 θανάτους που συνδέονται με τον COVID-19, σημείωσε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωρίζουμε επίσης ότι ένα στα δέκα κρούσματα αφορά εργαζομένους στον τομέα της Υγείας και ότι πολλοί περισσότεροι βρίσκονται σε καραντίνα, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα των υπηρεσιών Υγείας να ανταποκριθούν. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όλους μας, σημειώνοντας ότι «πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε αυτούς τους θαρραλέους ανθρώπους όσο πιο καλά μπορούμε». Σύντομα, είπε, «θα μπορέσουμε να δούμε το βαθμό στον οποίο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες έχουν κάποιο αποτέλεσμα».

Κωστής Πιτσιλλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy