Αμείλικτα ερωτήματα από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

«Αν ο Πρόεδρος επιχειρήσει να θέσει προς συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη “χαλαρή ομοσπονδία”, ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα προχωρήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γιατί απλά θα θεωρήσει ότι τα όσα ζητά η ε/κ πλευρά είναι έξω και πέρα από τη γραμμή που έχει χαράξει και από το πλαίσιο που έχει καθορίσει».

Για δεύτερη μέρα μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, προειδοποιεί για το αποτέλεσμα από την ασυνέπεια που επιδεικνύει ο Πρόεδρος απέναντι στον ΓΓ του ΟΗΕ και τη διαδικασία που καθόρισε για επανέναρξη των συνομιλιών, προτάσσοντας τη θέση περί λεγόμενης «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας. Το ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν χωρίς επαναδιαπραγμάτευση συμφωνημένων θεμάτων.

Οι αρμοδιότητες είναι συμφωνημένες και γι’ αυτό δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του ΓΓ, στη βάση του οποίου ζητά να γίνει η διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο όντως τίθεται το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων στους ομοσπονδιακούς θεσμούς. Άλλο όμως οι αρμοδιότητες και άλλο η αποτελεσματική συμμετοχή, το οποίο θέμα μπορούμε να συζητήσουμε αν και εφόσον αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Έτσι, το ΑΚΕΛ εκτιμά πως «αν ο Πρόεδρος εγείρει το θέμα για την “αποκεντρωμένη” ομοσπονδία ο στόχος μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα μείνει ανεκπλήρωτος κι όλοι οι κίνδυνοι που επανειλημμένα τονίστηκαν, αν συνεχίσει το αδιέξοδο, θα μας προκύψουν. Κι όχι μόνο αυτό. Σε περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θεωρήσει ότι υπάρχει βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ πιθανόν να επιρρίψει ευθύνες σ’ αυτόν που με τη στάση του τον αποθάρρυνε να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία. Και τότε θα πρέπει να νιώθουμε ευτυχείς αν δεν επιρριφθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά ολόκληρη η ευθύνη για την αποτυχία».

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά:

· Δεν είναι αντιφατικό από τη μια ο Πρόεδρος να επιδιώκει και να αυξάνει τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις και τώρα να θέλει μείωση;

· Πώς οι λιγότερες αρμοδιότητες θα επιλύσουν τα ζητήματα που ο Πρόεδρος εγείρει;

· Ποιες από τις αρμοδιότητες που συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί αχρείαστες και πρέπει να επιστρέψει στις περιφέρειες;

· Γνωρίζει ο Πρόεδρος ότι όταν ανοίγει θέματα που είναι συμφωνημένα νομιμοποιεί και την άλλη πλευρά να ανοίγει ζητήματα; Όπως και να προσεγγιστεί, το θέμα που άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία με την «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στην προσπάθεια για επίτευξη λύσης.

Πλήρεις εξηγήσεις

Πλήρεις εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητά και το ΔΗΚΟ θέτοντας ερωτήματα με χθεσινή ανακοίνωσή του όπως: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες που θα ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι πρόσθετες εξουσίες που θα εκχωρηθούν στις πολιτείες;

Στο πλαίσιο της «χαλαρής ομοσπονδίας», όπως την εννοεί ο ΠτΔ, θα προνοείται πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού ή αυτό το μείζον, για την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων, ζήτημα θα υπάγεται στις αρμοδιότητες της «τ/κ πολιτείας»; Το κυριαρχικό δικαίωμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και του φυσικού πλούτου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ, θα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης;

Εναντίον της «χαλαρής ομοσπονδίας» τάχθηκε και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σημειώνοντας ότι θα ακύρωνε τη διαχρονική θέση της ε/κ πλευράς για λύση με μια κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, με ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας και ότι αποτελεί καθήκον η απόρριψή της.

Νίκη Κουλέρμου

Τριμερής στήριξη στις προσπάθειες για λύση

Οι αρχηγοί Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου επαναλαμβάνουν την αμέριστη στήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Αυτό αναφέρεται στη Διακήρυξη της Κρήτης. Προς το σκοπό αυτό, προστίθεται, ο τερματισμός των αναχρονιστικών διευθετήσεων ασφάλειας και η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να λειτουργήσει ως ένα κανονικό κυρίαρχο κράτος, μέλος των Ην. Εθνών και της ΕΕ, ελεύθερο από ξένες εξαρτήσεις.

Τονίζουν παράλληλα ότι τα ΗΕ παραμένουν το μόνο πλαίσιο μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί λύση, ενώ η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει απαραίτητη για όσο συνεχίζεται η παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή. Επίσης τονίζουν τη σημασία για σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιές του ζώνες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντανακλάται και στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τη στήριξη της Ελλάδας στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η επανέναρξη των διαβουλεύσεων πρέπει να γίνει από το σημείο που τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.