Εκτός της εργαλειοθήκης της κυβέρνησης το πλαφόν και οι έλεγχοι

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Στη γειτονική Ουγγαρία ο Πρωθυπουργός της χώρας ανησυχεί για τις αυξήσεις των τιμών και για την άνοδο του πληθωρισμού και δηλώνει υπερασπιστής της πολιτικής για επιβολή πλαφόν τόσο για τις τιμές ενέργειας, όσο και σε άλλες τιμές βασικών αγαθών, παραδεχόμενος ότι αν δεν ακολουθείται η πολιτική του πλαφόν οι αυξήσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακολουθεί με τη μεγαλύτερη απάθεια τις τιμές των βασικών αγαθών να αυξάνονται χωρίς να υπάρχει πρόθεση είτε για επιβολή πλαφόν, είτε για λήψη άλλων μέτρων. Αρνείται η κυβέρνηση ΔΗΣΥ να συζητήσει και να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και των συντεχνιών, οι οποίες είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το καλάθι της νοικοκυράς αδειάζει και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Καταναλωτή, οι τιμές βασικών αγαθών καταγράφουν μόνο σε ένα μήνα αυξήσεις ύψους 63%. Από τα 168 βασικά προϊόντα, τα 106 είχαν αυξήσεις τιμών σε ποσοστό μέχρι 48,3% και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ σφυρίζει αδιάφορα. Όχι βέβαια τυχαία. Είναι συνειδητή επιλογή ελέω των πολιτικο-ιδεολογικών της αγκυλώσεων, οι οποίες στηρίζουν τη λεγόμενη ασύδοτη ελεύθερη αγορά που αυτορρυθμίζεται! Αρνούνται τον παρεμβατικό ρόλο του κράτους και να προβούν σε ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αρνούνται να ζητήσουν από την Επιτροπή Προστασίας του Καταναλωτή να προβεί σε ελέγχους στον τομέα των πετρελαιοειδών για ενδεχόμενα ολιγοπώλια. Αρνούνται να στηρίξουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του λαού μας, τα φτωχά νοικοκυριά και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων τα λειτουργικά έξοδα έχουν εκτοξευθεί.

Αρνείται η κυβέρνηση ΔΗΣΥ να αναλάβει τις δικές της βαριές ευθύνες σε ό,τι αφορά και τις υψηλές τιμές στον ηλεκτρισμό. Αντί να στηρίξουν την ΑΗΚ για να μπορέσει να ασκήσει τον κοινωνικό της ρόλο, της τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια κι αυτό για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους βασικές ανάγκες και βουλιάζουν… Δεν θα αργήσουμε να έχουμε και νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ξεσπίτωμα οικογενειών, αγανάκτηση και απόγνωση. Επιτέλους, οι κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν οδηγηθούμε σε απώλειες ζωών λόγω οικονομικών αδιεξόδων… Τότε θα μιλάμε για εγκληματικές ευθύνες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.