Εκτός του «κουτιού» οι προτάσεις Ν. Αναστασιάδη!


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου η σημερινή, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιμένει στην κατάθεση εισηγήσεων και προτάσεων για χαλαρή ομοσπονδία -ο ίδιος την ονομάζει αποκεντρωμένη ομοσπονδία- ανοίγοντας έτσι το δρόμο για κατάθεση προτάσεων και από τουρκοκυπριακής πλευράς, τη στιγμή που αυτά τα κεφάλαια έχουν συμφωνηθεί. Εύλογο ερώτημα στο οποίο πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα. Ο Κ. Οζερσάι μιλά ήδη για κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων «εκτός του κουτιού»!

Με πρωτοβουλία Αναστασιάδη εκτροχιάζεται το Κυπριακό από τη σωστή βάση λύσης και από τις παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες. Αντί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ζητήσει να επαναβεβαιωθεί το πλαίσιο Γκουτέρες και να συνεχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου και να στριμωχθεί η Τουρκία, επιτρέπει με τις νέες του ιδέες να κατατίθενται ακόμη και στο τραπέζι των συνομιλιών απαράδεκτες προτάσεις από τουρκικής πλευράς. Εάν τελικά ο Πρόεδρος επιμένει στη χαλαρή ομοσπονδία, τότε και η τουρκική πλευρά θα απαιτήσει λύση συνομοσπονδίας.

Εάν δεν είναι αυτό ο στόχος, τότε οι νέες ιδέες θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου καλούνται σήμερα να τοποθετηθούν σοβαρά και υπεύθυνα. Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ζητούν εδώ και καιρό επανατοποθέτηση του Κυπριακού και απόρριψη της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που δεν το λένε, αλλά βλέπουν ως λύση τη βελούδινη διχοτόμηση.

Υπάρχουν, όμως, και οι δυνάμεις που θέλουν πραγματικά λύση και επανένωση και επιμένουν στη συμφωνημένη λύση ΔΔΟ, στηρίζοντας μια διαδικασία που θα δημιουργεί γόνιμες προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτέρες και των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και αποφάσεων που έχουν ληφθεί εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ώστε να γίνει και το τελευταίο βήμα που χρειάζεται για κατάργηση των εγγυήσεων και των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού, φθάνοντας σε συνολική λύση του Κυπριακού. Είναι η ώρα να τοποθετηθούν όλοι κατά τρόπο ξεκάθαρο, αναλαμβάνοντας τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι της Κύπρου και του λαού της.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.