Εκτοξεύσεις πυραύλων από την Κίνα γύρω από την Ταϊβάν, πλήγμα στην εθνική του ασφάλεια, λέει το Τόκιο

epa10105305 A marine vessel maneuver past a radar tower as it sails away from the location where the Chinese military believed to conduct a live fire drill, is seen from the coast of New Taipei city, Taiwan, 04 August 2022. After the visit of US house Speaker Nancy Pelosi in Taiwan, the Chinese military hold a series of live-fire drills in six maritime areas near Taiwan from 04 - 07 August 2022. EPA/RITCHIE B. TONGO

Οι εκτοξεύσεις κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, ορισμένοι εκ των οποίων κατέπεσαν μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, είναι «σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας», δήλωσε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

«Καλούμε να σταματήσουν αμέσως τα στρατιωτικά γυμνάσια» της Κίνας, που άρχισαν την Πέμπτη και αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή», πρόσθεσε ο κ. Κισίντα έπειτα από συνάντησή του με την Πρόεδρο της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, που έφτασε χθες στο Τόκιο.

Ο κ. Κισίντα επαναβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν».

Η Πελόζι, που πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην Ιαπωνία από το 2015, πυροδότησε την οργή του Πεκίνου μεταβαίνοντας την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα.

Doc.20220804.3653997.10105225 Scaled
Epaselect epa10105225 people look towards the location where the chinese military believed to conduct a live fire drill from the coast of new taipei city, taiwan, 04 august 2022. After the visit of us house speaker nancy pelosi in taiwan, the chinese military started a series of live-fire drills in six maritime areas near taiwan from 04 – 07 august 2022. Epa/ritchie b. Tongo

Η Κίνα άρχισε χθες στρατιωτικά γυμνάσια εύρους άνευ προηγουμένου γύρω από την Ταϊβάν, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.