Εκτόξευση τιμών στις κατοικίες λόγω της ακρίβειας στα υλικά οικοδομής

Η ΚΤ χτυπά «καμπάνες» ενόψει αύξησης επιτοκίων και διάβρωσης μισθών

 

Η Κεντρική Τράπεζα κτυπά «καμπάνες» για την αγορά κατοικίας προειδοποιώντας ότι η ακρίβεια στα υλικά οικοδομής έχει εκτοξεύσει ήδη τις τιμές των οικιών και των διαμερισμάτων, αλλά και ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες λόγω της αύξησης των επιτοκίων, της εφαρμογής αυστηρότερων κριτηρίων από τις τράπεζες στην παραχώρηση δανείων και της διάβρωσης των εισοδημάτων των πολιτών λόγω του πληθωρισμού.


Σύμφωνα με έκθεση της ΚΤ η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (Δείκτης Τιμών Κατοικιών), το δεύτερο τρίμηνο του 2022 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και 4,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Αναφέρεται επίσης ότι οι τιμές των οικιών αυξήθηκαν κατά 1,7% σε τριμηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1,5% σε τριμηνιαία βάση και 7% σε ετήσια βάση.

Όπως αναφέρεται, «η επιτάχυνση στις αυξήσεις των τιμών των κατοικιών έχουν ως κύρια αιτία το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, κάτι που αντανακλάται στην αύξηση των τιμών τόσο των διαμερισμάτων, όσο και των οικιών». Αναφέρεται επίσης ότι «για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας σε όλες τις επαρχίες παρουσιάζονται αυξήσεις σε ετήσια βάση στις τιμές τόσο των διαμερισμάτων όσο και των οικιών, ενδεικτικό της ανοδικής τάσης στις τιμές σε όλο το φάσμα της αγοράς κατοικιών». Ακόμη, σημειώνεται ότι «οι συνθήκες στην πιστωτική αγορά παρουσίασαν τα πρώτα σημάδια στένωσης (μικρή αύξηση επιτοκίων, αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού), αν και δεν φαίνεται να επηρεάστηκε επί του παρόντος η ζήτηση». Επισημαίνεται ωστόσο ότι «η αύξηση στο κόστος του δανεισμού, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, καθώς και η διάβρωση των εισοδημάτων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να μειώσουν τη ζήτηση, χωρίς όμως απαραίτητα να μειωθούν και οι τιμές, οι οποίες στο παρόν στάδιο χαρακτηρίζονται από αυξητικές τάσεις λόγω του κατασκευαστικού κόστους». Τονίζεται ακόμη ότι «στο μέλλον αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, δεδομένης της αύξησης στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνεται ότι «η κάθοδος σημαντικού αριθμού Ουκρανών προσφύγων και Ρώσων στην Κύπρο συμβάλλει στη διατήρηση των υψηλών ενοικίων, καθιστώντας έτσι τα ακίνητα ως μια ελκυστική επιλογή για επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν με σκοπό την ενοικίαση (buy- to-let). Επίσης, το γεγονός ότι τα ακίνητα παρουσιάζονται ως ασφαλές καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού (safe asset) ενισχύει τηδυναμική τους».


Σύμφωνα με την ΚΤ επί του παρόντος «το αυξημένο κόστος κατασκευαστικών υλικών αφορά μόνο νεόδμητες οικοδομές, οι οποίες αποτελούν ένα μικρό μέρος των κατοικιών που συμπεριλαμβάνονται στον ΔΤΚ». «Ως εκ τούτου», προστίθεται, «οποιαδήποτε επίδραση διάχυσης (spill-over effect) στις τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα για να γίνει εμφανής».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.