Εκτόξευση των τιμών στις κατοικίες λόγω της ακρίβειας σε υλικά οικοδομής

Αύξηση 6,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με πέρσι

Επιτάχυνση των αυξήσεων στις τιμές των κατοικιών, κυρίως λόγω της ακρίβειας στα υλικά οικοδομής αλλά και της αυξημένης ζήτησης απ’ όσους διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, δείχνει έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το τρίτο τρίμηνο του 2022 ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (ΔΤΚ) σημείωσε αύξηση 6,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (+8% τα διαμερίσματα και +5,2% οι οικίες). Επίσης, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 2,1% (+2,2% τα διαμερίσματα και +2% οι οικίες).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος κατασκευής, συνεχίζονται και αυτό το τρίμηνο, χωρίς όμως να φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση σε ουσιαστικό βαθμό». Αναφέρεται επίσης ότι «η αύξηση στο κόστος δανεισμού λόγω της αύξησης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ φαίνεται να επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση στεγαστικών δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2022, το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει τη μελλοντική κατασκευαστική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με την ΚΤ, η αγορά ακινήτων φαίνεται ότι επιδεικνύει ανθεκτικότητα, παρά τη συνεχιζόμενη μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία καταγράφηκε αύξηση 1,2%, στη Λεμεσό 3%, στη Λάρνακα 1,2%, στην Πάφο 2,6% και στην Αμμόχωστο 2,3%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,4%, στη Λεμεσό κατά 8%, στη Λάρνακα κατά 2,8%, στην Πάφο κατά 8,2% και στην Αμμόχωστο 8%.

Οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αυξήσεις σε τριμηνιαία βάση στη Λευκωσία κατά 1,3%, στη Λεμεσό κατά 2,8%, στη Λάρνακα κατά 0,6%, στην Πάφο κατά 2,6% και στην Αμμόχωστο κατά 2,3%. Επίσης, σε ετήσια βάση κατέγραψαν αύξηση στη Λευκωσία κατά 4,1%, στη Λεμεσό κατά 6,7%, στη Λάρνακα κατά 1,1%, στην Πάφο κατά 7,4% και στην Αμμόχωστο κατά 6,5%.

Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση στη Λευκωσία κατά 1,1%, στη Λεμεσό 3,2%, στη Λάρνακα 2,6%, στην Πάφο 3,3% και στην Αμμόχωστο 2,6%. Σε ετήσια βάση σημείωσαν αύξηση στη Λευκωσία κατά 4,9%, στη Λεμεσό 9%, στη Λάρνακα 7,2%, στην Πάφο 11,9% και στην Αμμόχωστο κατά 12,9%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy