Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των σιτηρών – Αναγκαία η εισαγωγή σιτηρών και η επιβολή πλαφόν

Οι αγροτικές οργανώσεις καλούν το κράτος να αναλάβει τη διαχείριση των αποθεμάτων

 

Το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, οι πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών και η ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας θα απασχολήσουν σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής.

Ήδη οι αγροτικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια των αποθεμάτων των σιτηρών για τις ανάγκες του τόπου, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο για την επιβίωση χιλιάδων κτηνοτρόφων. Έντονο προβληματισμό εξέφρασε ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ανεπάρκεια των σιτηρών θα προκαλέσει υποσιτισμό των ζώων που θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες. Μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Πανίκος Χάμπας προειδοποίησε ότι η Κύπρος κινδυνεύει να μείνει χωρίς σιτηρά λόγω της κρίσης του Ουκρανικού, αλλά και της απόφασης της κυβέρνησης για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, ενώ έκανε λόγο για ένα τεράστιο πολιτικό λάθος.

Ο Πανίκος Χάμπας υπενθύμισε ότι από το 2014 είχαν προτείνει αλλαγές για καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών, ωστόσο η κυβέρνηση προτίμησε την κατάργησή της. Σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει το κράτος στην αγορά σιτηρών και να γεμίσει το σιλό της Λεμεσού. Τόνισε επίσης την ανάγκη να μπει πλαφόν στις τιμές από το Υπουργείο Εμπορίου, καθώς υπάρχει ολιγοπώλιο. Στο τέλος, είπε, θα την πληρώσει ο κτηνοτρόφος, ο παραγωγός και ο καταναλωτής.

Επεσήμανε ότι καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των σιτηρών τις τελευταίες μέρες, ωστόσο οι τιμές, όπως είπε, λόγω του ολιγοπωλίου βρίσκονταν ήδη σε υψηλά επίπεδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ και ΠΕΚ καταγγέλλουν ότι υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση στις τιμές των σιτηρών, παρόλο που δεν έγινε νέα εισαγωγή, καθώς και ότι κάποιοι έμποροι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σιτηρά, με αποτέλεσμα να υπάρχει υποψία ότι κάποιοι τα φυλάνε μέχρι να ακριβύνουν για να αισχροκερδήσουν. ΠΕΚ και ΕΚΑ τονίζουν την ανάγκη να διαχειρίζεται το κράτος τα αποθέματα σιτηρών και όχι οι ιδιώτες. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι την περασμένη εβδομάδα η τιμή της σιταροπούλας από €280 τον τόνο εκτοξεύτηκε στα €375.

 

 

Αναγκαία η εισαγωγή σιτηρών και η επιβολή πλαφόν
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων σιτηρών, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι οι εισαγωγείς δεν προμηθεύουν σιτηρά επικαλούμενοι ελλείψεις, αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Γιαννάκης Γαβριήλ. Ο κ. Γαβριήλ σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει τάχιστα και πριν να είναι αργά να λάβει αποφάσεις προς την κατεύθυνση:
• Εισαγωγής από το κράτος αποθεμάτων σιτηρών και αξιοποίηση για το σκοπό αυτό των σιλό στο λιμάνι Λεμεσού.
• Άμεσης εφαρμογής της νομοθεσίας για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων
• Επιβολής πλαφόν στις τιμές των σιτηρών, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως
• Άμεσης οικονομικής στήριξης όλων των κτηνοτροφικών κλάδων για να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.