Ξεμπρόστιασμα από τον Υπουργό Υγείας αυτών που πολεμούν τη μεταρρύθμιση

Έντονο φαίνεται να είναι το παρασκήνιο σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.

Ακόμη εκκρεμεί η ανταπάντηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) πάνω στις απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς ΟΑΥ και Υπουργείου Υγείας στις πέντε προϋποθέσεις που έθεσαν αρχικά οι ιδιώτες γιατροί.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι πολιτικά πρόσωπα φαίνεται να έχουν προσεγγίσει ακόμη και το Προεδρικό σε μια προσπάθεια να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία στο σημείο της άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής, ενώ και κόμματα φαίνεται να παρουσιάζονται και πάλι ως αποφασισμένα να μην εφαρμοστεί το ΓεΣΥ εντός χρονοδιαγραμμάτων, προβάλλοντας μια σειρά από δικαιολογίες και όλα αυτά ενώ αρχίζει την Πέμπτη στη Βουλή η κατ΄άρθρο συζήτηση των Κανονισμών που αφορούν τον τρόπο συμμετοχής αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι προσωπικοί και ειδικοί γιατροί θα αμείβονται στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επεσήμανε για άλλη μια φορά πως ουδεμία σχέση έχουν με τέτοιες προσπάθειες και πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ανατροπή του ΓεΣΥ. Υπενθύμισε δε ότι το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε εδώ και καιρό.

«Εμείς προειδοποιούσαμε εδώ και καιρό ότι στο δρόμο του ΓεΣΥ θα συνεχίσουν να εμφανίζονται Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, διότι οι φήμες για προθέσεις κάποιων να εκμεταλλευθούν εύλογες ενδεχομένως ανησυχίες και να εξυπηρετήσουν δικούς τους στόχους, που είναι η εκτροπή, φθάνουν και κοντά μας και είναι πολύ έντονες. Όσοι κάνουν τέτοιες σκέψεις πρέπει να τις ξεχάσουν και ελπίζουμε να πρόκειται μόνο για φήμες και να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όπως ξεκαθάρισε ο Γ. Λουκαΐδης, είναι ένα πράγμα να συζητούνται οι εύλογες ανησυχίες κάποιων, περιλαμβανομένων και των γιατρών αλλά και άλλων παρόχων υπηρεσιών υγείας και είναι άλλο πράγμα να γίνουν αποδεκτές ενέργειες οι οποίες ανατρέπουν τη μεταρρύθμιση.

«Πόλεμος» μεταξύ Γ. Παμπορίδη και Μ. Σιζόπουλου

Εξάλλου, «πόλεμος» ξέσπασε μέσω twitter μεταξύ του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου. «Εχθές ο κ. @sizopoulos υπερέβαλε εαυτόν για να πείσει τους δερματολόγους να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στο ΓεΣΥ.

Αναφέρθηκε δε με πολλούς “επαίνους” στο πρόσωπό μου. Τον ευχαριστώ πολύ. Εν θα μείνει πάνω μου». «Είσαι εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Επιτέλους είναι ώρα να σταματήσεις τα σικέ παιχνίδια», απάντησε ο κ. Σιζόπουλος για να του απαντήσει πίσω ο κ. Παμπορίδης: «Εκτός τόπου και χρόνου είναι η προσωπική σου προσπάθεια να κατευθύνεις την ΕΔΕΚ και τη ΔΕΟΚ ενάντια στη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ που πρώτος οραματίστηκε ο Βάσος Λυσσαρίδης από το 1968. Τα λοιπά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Επιπλέον ο κ. Παμπορίδης επανήλθε αναφέροντας: «Κάποιοι θα ήθελαν πολύ να σταματήσω να ξεμπροστιάζω όσους είναι στην κορυφή της πυραμίδας της Υγείας και πολεμούν για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν θα τους κάνω τη χάρη. Το να μου αποδίδει ο @sizopoulos, ειδικά, χαρακτηρισμό ότι παίζω “σικέ παιχνίδια” αποτελεί για μένα τίτλο τιμής».

Ελένη Κωνσταντίνου