Εκβιάζει με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων το Υπ. Παιδείας

Για αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά έκανε λόγο ο Χρ. Χριστοφίδης


 

Τροπολογίες επί των κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων κατέθεσαν χθες οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας, με το Υπουργείο να αναφέρει… εκβιαστικά ότι αν περάσουν συγκεκριμένες από αυτές, τότε θα αποσύρει τους κανονισμούς.

Οι κανονισμοί που είχε καταθέσει στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας για τα τετράμηνα, κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορά τη μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στα τετράμηνα και η άλλη τη μείωση των διαγωνισμάτων.

Η πρώτη τροπολογία εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά και του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύσανθου Σαββίδη, προσθέτει στα εξεταζόμενα μαθήματα της Α’ και Β’ Λυκείου πρακτικής κατεύθυνσης, τα μαθήματα είτε της Βιολογίας είτε της Χημείας.


Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, Ανδρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστόφιας προνοεί την κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων με τη λήξη του α’ τετραμήνου της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, τροπολογία του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων εισάγει ρητή αναφορά στην υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να παρέχει διαφοροποιημένη γραπτή εξέταση ή/και εύλογες προσαρμογές για αντιμετώπιση οποιωνδήποτε αντικειμενικών δυσκολιών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως ορίζονται στον περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμο. Όπως αναφέρεται, η ανάγκη για εισαγωγή ρητής αναφοράς στη συγκεκριμένη υποχρέωση έχει προκύψει από την άρνηση του Υπουργείου να εφαρμόσει την υποχρέωσή του, επικαλούμενο μη ρητή αναφορά στους σχετικούς κανονισμούς.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, δήλωσε ανερυθρίαστα στην Επιτροπή ότι σε περίπτωση που η Επιτροπή θα δει σοβαρά αυτές τις προτάσεις, τότε το Υπουργείο θα αποσύρει τους κανονισμούς.


Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε «ετσιθελική, αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά» του Υπουργείου Παιδείας και έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή, λόγω της δήλωσης ότι σε περίπτωση που περάσουν τροπολογίες θα αποσύρει τους κανονισμούς. Επέκρινε το Υπουργείο ότι έμεινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και θα συζητηθούν οι κανονισμοί στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας, αφού η Επιτροπή Παιδείας έτρεξε πάρα πολύ για να πετύχει κάτι τέτοιο. Είπε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η τροπολογία του ΑΚΕΛ για κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης, θα καταθέσουν τροπολογία για αναστολή των τετράμηνων στα γυμνάσια, αφού δεν έγινε, όπως είπε, σοβαρός διάλογος και αξιολόγηση. Πρόσθεσε ότι αν περάσει η τροπολογία τους, τότε θα προτείνουν την επαναφορά των τεσσάρων μαθημάτων στην τελική εξέταση στα γυμνάσια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Κάρουλλας, όπως αναμενόταν, ανέφερε ότι οι αλλαγές του Υπουργείου Παιδείας απλοποιούν και διευκολύνουν την όλη διαδικασία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.