Εκβιάζουν με το Ταμείο Ανάκαμψης για να επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Όταν η ίδια η κυβέρνηση ΔΗΣΥ διακατέχεται από πολιτικο-ιδεολογικές αγκυλώσεις και δεν διαθέτει πολιτική βούληση να στηρίξει τους δανειολήπτες, τα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού μας και ακολουθεί πολιτικές στήριξης των τραπεζών και των επιχειρηματιών, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε εκ μέρους της να διεκδικήσει και να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ ζητά εν λευκώ από τη Βουλή την ψήφιση νομοσχεδίων με τους όρους που θέτουν οι Ευρωπαίοι, απειλώντας ότι αν δεν ψηφιστούν, δεν θα εκταμιευθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών Κ. Πετρίδης αρνείται να υιοθετήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και να τις διαπραγματευθεί με την Κομισιόν για βελτίωση του πλαισίου του σχεδίου ανάκαμψης.

Επίσης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί των προτάσεων και εισηγήσεων της αντιπολίτευσης, επικρίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «κρατούν σε ομηρία την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και αποστερούν την άντληση 1 δις ευρώ που αναλογούν στην πατρίδα μας από το ευρωπαϊκό ταμείο». Γιατί, όμως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν ένα νέο μνημόνιο, το οποίο έχει συμφωνήσει μονομερώς η κυβέρνηση ΔΗΣΥ με την Κομισιόν, αγνοώντας τις θέσεις και προτάσεις της αντιπολίτευσης; Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που ζητά η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ να ψηφιστούν εξυπηρετούν πρώτιστα τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο και αφήνουν ξεκρέμαστους και χωρίς δίκτυο προστασίας τόσο τους δανειολήπτες όσο και τα φτωχά και μεσαία στρώματα του λαού μας. Ζητούν αλλαγές για τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, θέλοντας να δώσουν στις τράπεζες και στα επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζονται ΜΕΔ τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών και των εγγυητών. Προβλέπεται και σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά υπό προϋποθέσεις που είναι σε βάρος και πάλι των δανειοληπτών…

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ καλείται να επαναδιαπραγματευτεί και να τροποποιήσει βασικές πρόνοιες των νομοσχεδίων, έτσι ώστε οι δανειολήπτες να μην είναι έρμαια στις ορέξεις των τραπεζών. Σημειώνουμε τέλος ότι η αποδέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι χρήματα που η Κύπρος δανείζεται και θα πρέπει να ξοφλήσει. Δεν αντέχει λοιπόν ο Κύπριος πολίτης να εισέλθει σε ένα νέο σκληρό και πολύχρονο μνημόνιο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.