ΕΚΥΣΥ: Άφησαν συνταξιούχους εγκλωβισμένους στο Ε.Ε.Ε.

Χωρίς καμιά καθοδήγηση η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και το Υπουργείο Εργασίας, άφησαν πρώην λήπτες δημόσιου βοηθήματος του Γραφείου Ευημερίας και στη συνέχεια λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να πληρώνονται το επίδομα που δικαιούνται από το σχέδιο αυτό, χωρίς να τους ενημερώσουν για το δικαίωμα που είχαν και έχουν  να υποβάλουν αίτηση, εφόσον ήδη έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, για σύνταξη από το ΤΚΑ, είτε θεσμοθετημένη είτε κοινωνική.

Αποτέλεσμα της  απροθυμίας  της Υπηρεσίας και του Υπουργείου να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους , είναι το εισόδημά τους να  παραμένει  σημαντικά μειωμένο σε σχέση με αυτό που δικαιούνται ως χαμηλοσυνταξιούχοι εφόσον έμεινα εγκλωβισμένοι στο Ε.Ε.Ε.

Όπως επεσήμανε ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης, «ακόμα και την κοινωνική σύνταξη (σύνταξη οικοκυράς) να έπαιρναν, θα είχαν εισόδημα 357,62 ευρώ και με το σχέδιο ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων θα έπαιρναν και τη μικρή επιταγή, η οποία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν 220 ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2021 το ποσό αυξήθηκε».

Στην περίπτωση μονήρη ατόμου συνταξιούχου , το ποσό φτάνει συνολικά τα 710 ευρώ (σύνταξη και επίδομα)  ενώ από το ΕΕΕ παίρνουν 480 ευρώ.  Για ζευγάρι το ποσό φτάνει τα 1191-1210 ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται μέσω του Ε.Ε.Ε. 720 ευρώ μόνο.

[yarpp]

Για το πρόβλημα αυτό η ΕΚΥΣΥ έκανε γραπτό διάβημα στην Υπουργό Εργασίας, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απάντηση μέχρι στιγμής. Επίσης διαβήματα έγιναν και για να μην συμπεριλαμβάνεται το ενοίκιο στην μικρή επιταγή.

Παρόλο ότι η πληροφόρηση μέσα από μια ανακοίνωση δεν φτάνει εύκολα σε κάθε ενδιαφερόμενο, εντούτοις η ΕΚΥΣΥ   είναι πρόθυμη  με διάφορους τρόπους να βοηθήσει  τα συγκεκριμένα άτομα που αδικούνται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy