ΕΚΥΣΥ: Χιλιάδες συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα τις γιορτές

Την ικανοποίησή της εκφράζει η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) για την παρουσίαση του Σχεδίου του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι συνεχίζει να εκκρεμεί το πρόβλημα που αφορά σε επαναπατρισθέντες συνταξιούχους, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι και φέτος αρκετοί συνταξιούχοι θα περάσουν τις γιορτές χωρίς εισοδήματα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι το Σχέδιο του Υφυπουργείο έρχεται σε απάντηση επανειλημμένων διεκδικήσεων εννέα χρόνων, «έστω και πριν τις προεδρικές εκλογές», όπως σημειώνει. Εξηγεί ότι το Σχέδιο για Επίδομα Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2023 και ότι απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες και τον τρόπο υποβολής αιτήσεων, μειώνοντας τα χρονικά περιθώρια εξέτασης των αιτήσεων, ενώ την ίδια ώρα διατηρούνται οι ασφαλιστικές δικλείδες για παραχώρηση του Επιδόματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα η ΕΚΥΣΥ αναφέρει, αποσυνδέεται η αίτηση για Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου με την υποχρέωση παράλληλης υποβολής αίτησης για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), διαδικασία η οποία απαιτούσε χρόνο για αξιολόγηση, και κατ’ επέκταση αποφορτίζεται η διαδικασία εξέτασης των πραγματικών αιτητών ΕΕΕ.

«Με βάση τη βελτίωση του Σχεδίου διορθώνεται μια αδικία που στερούσε το δικαίωμα σε χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο Σχέδιο επειδή δεν είχαν υποβάλει την αίτησή τους με βάση τα χρονικά περιθώρια που τέθηκαν και ήταν μέχρι το τέλος του 2020», ωστόσο δεν επιλύεται το πρόβλημα των επαναπατρισθέντων χαμηλοσυνταξιούχων, σημειώνει η ΕΚΥΣΥ.

Ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, σημείωσε ότι οι επαναπατρισθέντες που δεν δικαιούνται σύνταξη από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι κάτω από το καθορισμένο όριο της φτώχειας, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση και παραμένουν με τα χαμηλά τους εισοδήματα που δεν φτάνουν τα 710 ευρώ για μονήρη και 1210 ευρώ για ζευγάρι χαμηλοσυνταξιούχων.

«Επίσης, και με ευθύνη της υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι αρκετοί χαμηλοσυνταξιούχοι στο ΕΕΕ με αποτέλεσμα τα μονήρη άτομα να μένουν στα 480 ευρώ τον μήνα και τα ζευγάρια στο 720 ευρώ. Και για τα ποιο πάνω προβλήματα έχουν γίνει αρκετά διαβήματα από μέρους της ΕΚΥΣΥ χωρίς ωστόσο να επιλυθούν μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

Τέλος, η ΕΚΥΣΥ υπογραμμίζει ότι «με ευθύνη της Κυβέρνησης αρκετές χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα έχουν ούτε και φέτος τις γιορτές εισοδήματα, επειδή συνεχίζεται η πολύ μεγάλη και πλήρως αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων τόσον από το ΤΚΑ όσον και από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy