ΕΚΥΣΥ για επίδομα ορεινών περιοχών: Η κυβέρνηση δεν εξοφλεί τις υποχρεώσεις της έναντι των συνταξιούχων

«Δεν εξοφλεί τις υποχρεώσεις της η κυβέρνηση έναντι των συνταξιούχων με την απόφασή της να παραχωρήσει εφάπαξ έκτακτο βοήθημα ύψους 50% του επιδόματος που παραχωρήθηκε το 2021 μόνο στους κατοίκους των ορεινών περιοχών που βρίσκονται σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων», σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ.

Αναλυτικά:

«Το έκτακτο βοήθημα όπως ανακοινώθηκε θα παραχωρηθεί για να μπορέσουν οι κάτοικοι να στηριχθούν εξαιτίας και της αύξησης στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρισμού αλλά και των πολύ δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Η ΕΚΥΣΥ τονίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για αντιμετώπιση γενικά της ακρίβειας η οποία είναι στα ύψη και πλήττει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες και τους συνταξιούχους .

Επίσης να ληφθούν μέτρα για έλεγχο των τιμών, μείωση του κόστους θέρμανσης και παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι την περίοδο του χειμώνα και κυρίως φέτος με την συνεχιζόμενη πανδημία και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Κύπρο, είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους κλεισμένοι έχοντας έτσι και επιπρόσθετο κόστος στη θέρμανση που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν.

Η ΕΚΥΣΥ σημειώνει για ακόμη μια φορά τη συνεχιζόμενη διάκριση – λόγω ηλικίας που γίνεται σε βάρος των συνταξιούχων των ορεινών περιοχών , αφού τα κριτήρια και τα ποσά που αποφάσισε η κυβέρνηση τους αδικούν. Συγκεκριμένα, με βάση το σχέδιο που εφαρμόστηκε, για κάθε νοικοκυριό/οικιστική μονάδα, ανάλογα με το υψόμετρο της κοινότητας όπου διαμένει δικαιούται:
(α) €175 (υψόμετρο 600-800μ.)
(β) €225 (υψόμετρο 801-1000 μ.)
(γ) €260 (υψόμετρο 1001μ. και άνω)

Πρόσθετα, για κάθε συνταξιούχο άτομο €85 και για κάθε μη συνταξιούχο άτομο €165. «Συνταξιούχο άτομο», για τους σκοπούς του παρόντος Σχεδίου, είναι άτομο το οποίο έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, νοικοκυριό με δύο άτομα συνταξιούχων θα λαμβάνει έκτακτο βοήθημα 173 ευρώ (600-800 μ.), 198 ευρώ (801-1000 μ.), 215 ευρώ (1001 μ. και πάνω) , ανάλογα με το υψόμετρο».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.