Ελ. Αμμόχωστος: Μπαλώματα λόγω της καθυστέρησης στα Πράσινα Σημεία

Σημεία συλλογής προτείνει τώρα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Μπαλωματικές λύσεις προωθεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για να καλύψει τη μεγάλη και συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη δημιουργία Πράσινων Σημείων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Με απαντητική επιστολή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος παραδέχεται ότι ο σχεδιασμός για ολοκληρωμένο δίκτυο Πράσινων Σημείων θα χρειαστεί ακόμα πολύ χρόνο.

Ως εκ τούτου, προτείνει ως προσωρινή λύση τη δημιουργία Σημείων Συλλογής. Το υπουργείο, όπως αναφέρει ο Κώστας Καδής, στην προσπάθειά του να βρει εναλλακτικούς και αμεσότερους τρόπους επίλυσης του προβλήματος της ανεξέλεγκτης απόθεσης αποβλήτων που παρατηρείται στην ύπαιθρο, προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία Δικτύου Σημείων Συλλογής (ΣΣ).

Στα εν λόγω ΣΣ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα παραλαμβάνονται συγκεκριμένα ρεύματα αποβλήτων (π.χ. κλαδέματα, ογκώδη), τα οποία θα μεταφέρονται με τις νέες κινητές μονάδες / κινητά Πράσινα Σημεία στα υφιστάμενα Πράσινα Σημεία για προσωρινή αποθήκευση και περαιτέρω διαχείριση.

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί σχετικά τα Συμβούλια Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων από τα οποία έχει ζητηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο όπως υποβάλουν τις προτάσεις τους που να περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστο τα προτεινόμενα Σημεία Συλλογής, τα ρεύματα αποβλήτων που θα παραλαμβάνονται, καθώς και τις εκτιμώμενες ανάγκες σε εξοπλισμό (skips, κάδους, κινητές μονάδες κ.λπ.) για κάθε επαρχία.

Το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων επαρχιών Λάρνακας – Αμμοχώστου, κατόπιν σχετικής συνεννόησής του με τις Τοπικές Αρχές των δύο επαρχιών, αναμένεται όπως υποβάλει σύντομα την ολοκληρωμένη πρότασή του στο Τμήμα Περιβάλλοντος, σημειώνει ο κ. Καδής ο οποίος καταθέτει μια πολύ αισιόδοξη εκτίμηση, τηρουμένων των αναλογιών, υποστηρίζοντας ότι τα Σημεία Συλλογής δύνανται να κατασκευαστούν άμεσα και δη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 εφόσον υποβληθεί έγκαιρα η ολοκληρωμένη πρόταση του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης.

Με αυτή την προσωρινή λύση, εκτιμά επίσης, αναμένεται ότι θα μειωθεί σημαντικά η ανεξέλεγκτη και παράνομη απόρριψη αποβλήτων στην εν λόγω επαρχία, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι ενέργειες που απαιτούνται για την προώθηση της κατασκευής των ΠΣ Δήμου Δερύνειας και Σωτήρας.

Για το σχεδιασμό για ολοκληρωμένο Δίκτυο Πράσινων Σημείων στην επαρχία Αμμοχώστου, δυστυχώς οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την απάντηση του κ. Καδή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το υπουργείο προωθεί την κατασκευή τριών τέτοιων χώρων στο Αυγόρου, τη Δερύνεια και τη Σωτήρα. Η πρώτη φάση αφορά το Σημείο του Αυγόρου και ακολουθεί δεύτερη φάση στη Δερύνεια και τη Σωτήρα, ωστόσο, και για τις δύο φάσεις, τον πρώτο λόγο έχουν οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία που θα πάρει πολύ χρόνο όπως φαίνεται.

Για το Αυγόρου, ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι στο τεμάχιο που προτάθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο γινόταν παλαιότερα εξόρυξη χαβάρας, ενώ ακολούθως ρίχνονταν παράνομα απόβλητα στον κρατήρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατασκευαστικά ζητήματα τα οποία έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης. Στο παρόν στάδιο αξιολογούνται τα ευρήματα Γεωλογικής – Γεωτεχνικής Μελέτης από την οποία εξαρτάται εάν θα προχωρήσει το Πράσινο Σημείο, οπότε γίνεται κατανοητό ότι υπάρχει αβεβαιότητα.

Για τη δεύτερη φάση στη Δερύνεια και τη Σωτήρα υπάρχει θέμα λόγω του γεγονότος ότι τα εν λόγω Πράσινα Σημεία δεν συμπεριλαμβάνονταν στην εγκεκριμένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που υλοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών (ως η τότε Αναθέτουσα Αρχή) για τη δημιουργία παγκύπριου Δικτύου Πράσινων Σημείων, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό. Ως εκ τούτου, εκκρεμεί και αυτή η διαδικασία, καθώς και άλλες όπως η εξασφάλιση γης, η πολεοδομική έγκριση, τα σχέδια, ο διαγωνισμός, οπότε γίνεται κατανοητό ότι αυτά τα έργα αργούν πολύ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, έγινε προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στο Πράσινο Σημείο της Δερύνειας και να ενταχθεί στην πρώτη φάση ή να γίνει σαν ανεξάρτητο έργο. Το υπουργείο όμως, εισηγήθηκε ν’ αναλάβει ο Δήμος Δερύνειας τις διάφορες διαδικασίες που προηγούνται.

Τάσος Περδίος

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.