Ελ.Μαύρου για δημοψηφίσματα στους Δήμους: Πρέπει να ακούσουμε και την άποψη των πολιτών

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή των πολιτών αποφάσισε χθες η πλειοψηφία των κομμάτων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών προωθώντας στην πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Ο λόγος στους πολίτες, διά δημοψηφισμάτων, για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

 

 

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της Επ. Εσωτερικών και των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ, υιοθέτησε την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023 για τα σενάρια συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Με αυτή την πρόνοια διαφωνεί κάθετα ο κυβερνών ΔΗΣΥ, ενώ η ΕΔΕΚ ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί διαφωνεί με άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής προέκρινε επίσης τη διεξαγωγή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Δεκέμβρη με θητεία 2,5 χρόνια. Οι δύο αυτές εξελίξεις επισφράγισαν και την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη Μεταρρύθμιση.

Είναι σημαντικό ότι η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση την μεταρρύθμιση που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια θα τεθεί σε εφαρμογή και στη συνέχεια θα κληθούν οι πολίτες να τοποθετηθούν με δημοψήφισμα εάν τους ικανοποιούν τα οφέλη της, επισήμανε μιλώντας στον ΆΣΤΡΑ η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου.

Η επιτροπή, είπε, είχε μπροστά της μόνο αυτή την πρόταση και τοποθετήθηκε θετικά.  Πρόσθεσε ότι με βάση την απόφαση τον Δεκέμβρη του 2023 θα γίνει το δημοψήφισμα και ότι τον Μαη του 2024 θα γίνουν οι εκλογές με το νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κυρία Μαύρου τόνισε ότι η ουσία της μεταρρύθμισης παραμένει όπως έχει αποφασιστεί, όπως και τα χρονοδιαγράμματα για τη διεξαγωγή των εκλογών για την νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Μάιο του 2024.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ακούσουμε και την άποψη των πολιτών, τόνισε όπως και η εφαρμογή δημοκρατικών θεσμών όπως είναι το δημοψήφισμα. Επισήμανε ότι το θέμα με τα δημοψηφίσματα δεν προέκυψε ξαφνικά, και ότι το ΑΚΕΛ το είχε θέσει από την αρχή.

Εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκησης τάσσεται η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων όπως το αποφάσισε χθες η κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας.

Διερωτήθηκε γιατί να γίνουν τρία χρόνια προετοιμασίας  για την μεταρρύθμιση και για τις ενοποιήσεις και κάποιοι δήμοι τελικά τοποθετηθούν αρνητικά. Εάν τον Μάιο του 2024 προκληθούν τέτοια προβλήματα, τελικά ποιοι δήμοι θα υπάρχουν, διερωτήθηκε.

Τόνισε ότι εάν η πλειοψηφία θέλει δημοψηφίσματα αυτό πρέπει να γίνει πριν από την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων από την Ολομέλεια και την εργασία προετοιμασίας που θα ακολουθήσει.

Σημείωσε ότι με βάση τις γνωματεύσεις των ειδικών, εφόσον έγιναν διαβουλεύσεις δεν χρειάζεται να γίνουν δημοψηφίσματα.

Δεν εξυπηρετείται η αρχή της πλειοψηφίας, είναι παράλογη η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση και  χρησιμοποιήθηκε αλά καρτ, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου.

Πρόσθεσε ότι εάν θα γίνονταν δημοψηφίσματα θα έπρεπε να γίνουν τώρα.  Εκτίμησε ότι η πρόταση των κομμάτων για το δημοψήφισμα το 2023 δεν είναι μελετημένη και χαρακτήρισε  πραγματικά δυστύχημα την απόφαση η οποία, είπε, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλη τη δουλειά που έγινε μέχρι τώρα.

Η κυρία Κωνσταντίνου σημείωσε ακόμα ότι δεν γίνεται να περάσει η ψήφιση της μεταρρύθμισης από την ολομέλεια της βουλής τώρα, να γίνει η όλη προεργασία και στη συνέχεια να γίνει ένα δημοψήφισμα με το οποίο ενδεχομένως ένας δήμος η μια κοινότητα να μην αποδεχθούν συνένωση τους και να τεθεί σε κίνδυνο η μεταρρύθμιση.

Έγινε τεράστια δουλειά από την κοινοβουλευτική επιτροπή και είναι κρίμα να χαθεί, τόνισε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy