Ελ. Υπηρεσία: Αδιαφάνεια στη συμφωνία με τις κλινικές – Απορρίπτει ο ΟΑΥΘα πρέπει να υπάρξει μονάδα εσωτερικού ελέγχου μέσα στον ΟΑΥ ώστε να προβαίνει σε άμεσους ελέγχους για τη διαχείριση των οικονομικών του Οργανισμού, τόνισε στον Άστρα ο λειτουργός του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή Μάριος Πετρίδης.
Όπως ανέφερε στη Μεσημβρινή Έκδοση του Άστρα, υπήρξαν αδιαφανείς διαδικασίες για τις συμφωνίες με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Διαβάστε επίσης: Γεν. Ελεγκτης: Ευνοϊκή μεταχείριση δύο κλινικών εντός ΓεΣΥ

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης είπε ότι από τους ελέγχους που έγιναν από το γραφείο του Γενικού ελεγκτή, εντοπίστηκαν δύο νοσηλευτήρια τα οποία έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τον ΟΑΥ. Και οι δύο περιπτώσεις, ανέφερε, αφορούσαν αλλαγή των μονάδων πληρωμής των νοσηλευτηρίων υπό προϋποθέσεις, όπου αυτό σημαίνει πως τα δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα παίρνουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που έχουν καθοριστεί για την προσφορά υπηρεσιών.

Ο κ. Πετρίδης κάλεσε τον ΟΑΥ να δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία για να γνωρίζει και ο πολίτης πού πηγαίνουν τα χρήματα.

Σχολιάζοντας ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου απέρριψε ότι έγιναν ευνοϊκές συμφωνίες.

Ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έπρεπε να ρωτήσει τον ΟΑΥ πριν δημοσιοποιήσει αυτές τις θέσεις.

Οι διαφορετικές αμοιβές ανά νοσηλευτήριο ισχύουν, είπε, αλλά στα δύο νοσηλευτήρια δεν έγινε καμιά ευνοϊκή μεταχείριση. Τα δύο νοσηλευτήρια, ανέφερε, απαίτησαν αυτά που δόθηκαν και στα άλλα νοσηλευτήρια, ζητώντας όμως να καταγραφούν αναλυτικά τα όσα θα λάμβαναν για να τα κοινοποιήσουν στους μετόχους τους. Ζήτησαν επίσης να διαχειριστούν τα ίδια τις κλίνες τους, ώστε να καλύπτονται και οι γιατροί που εργάζονται σε αυτά τα νοσηλευτήρια αλλά δεν έχουν συμβληθεί στο ΓΕΣΥ.

Σε ότι αφορά τη διαφάνεια για τις συμβάσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα διότι είναι εμπιστευτικές. Ωστόσο, πρόσθεσε, αν ζητηθεί, θα τις δώσουν στη δημοσιότητα.

Παράλληλα ο διευθυντής του ΟΑΥ είπε ότι ο Οργανισμός μπορεί να έκανε λάθη, αφού πρώτη φορά εφαρμόζεται το σύστημα αυτό και σημείωσε ότι ο ίδιος ο ΟΑΥ χειρίζεται θέματα καταχρήσεων του συστήματος.