Ελ. Υπηρεσία για νέο γήπεδο Λεμεσού: «Κάκιστη η αρχική μελέτη-Διασπάθιση δημόσιου χρήματος»

Η αρχική μελέτη για το νέο γήπεδο της Λεμεσού ήταν κάκιστη και σε αυτήν υπήρχαν λάθη τόνισε η Ελεγκτική Υπηρεσία ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης τόνισε ότι παραβιάστηκαν τα κριτήρια που τέθηκαν από τον ΚΟΑ για το ποσοστό επιχορήγησης 60% και ότι δεν θα επιχορηγούνται πολυτέλειες στα γήπεδα όπως τα στέγαστρα στις κερκίδες.

Σημείωσε ότι ενώ ήταν κάκιστη η μελέτη, την πήραν για να βγουν σε προσφορές, λέγοντας ότι υπήρξε εκτόξευση των δαπανών. Όπως είπε από τα λίγα εκατομμύρια φτάσαμε στα περίπου 40 εκ. ευρώ δαπάνη του έργου.

Ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι υπήρχε πρόνοια για 17 εκατομμύρια ευρώ, στη συνέχεια ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε για 28 εκ και η κατακύρωση έγινε στα 31,3 εκ. Επίσης είπε ότι το συνολικό κόστος μέχρι στιγμής είναι στα 34 εκ. και αναμένεται να ανέλθει στα 38 εκ, εκτός του οδικού δικτύου που μαζί με αυτό αναμένεται να πλησιάσει τα 50 εκ. ευρώ.

Ακόμα ανέφερε ότι η παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ανάληψη της διαχείρισης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων ήταν θετική και περισώθηκε ότι μπορούσε να περισωθεί.

Επίσης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αστικών ευθυνών για μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις καταχρήσεις, τις ανεπάρκειες και την έλλειψης σωστής διαχείρισης δημόσιου χρήματος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΟΑ απέρριψε τα περί διασπάθισης δημόσιου. Όπως είπε αν υπάρχει τέτοια υπόνοια θα είναι αμείλικτοι, λέγοντας ότι είναι ανοικτοί σε έρευνα. Επίσης παραδέχθηκε ότι υπήρχαν αρκετά λάθη στην αρχική μελέτη ενώ σημείωσε ότι ο αρχικός μελετητής είχε πει ότι δεν αντέχει τον έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή. Α

κόμα είπε ότι υπήρξαν υπερβολικά έξοδα λέγοντας ότι αρχικός μελετητής δεν έλαβε υπόψη του τα 8 μέτρα μπάζα που υπήρχαν στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι το έργο θα παραδοθεί κανονικά τώρα που έχει αναλάβει την επίβλεψη του το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Έντονες ωστόσο ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι δεν είναι επιτρεπτές οι καταχρήσεις, τα εκατομμύρια των οποίων που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Έκανε λόγο για λανθασμένες μελέτες και προγραμματισμούς. Σημείωσε ότι η κάκιστη αυτή μελέτη ακριβοπληρώθηκε και δεν περιέλαβε πρόνοιες για τον νότιο αγωγό και τα μπάζα λέγοντας ότι οι πάντες διαχειρίστηκαν με προχειρότητα την κατάσταση. Η κα Χαραλαμπίδου επισήμανε ότι κάποιος πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις καταχρήσεις, τις ανεπάρκειες και την έλλειψης σωστής διαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Το ΔΗΚΟ δια του Χρύση Παντελίδη τονίζει ότι ο τριπλασιασμός του κόστους για το έργο οφείλεται στο γεγονός ότι το έργο άρχισε στραβά και στηρίχθηκε σε πρόχειρη και βεβιασμένη κακή μελέτη. Ακόμα είπε ότι στις 19 Μαΐου 2014 στη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με ΚΟΑ αποφασίστηκε η ανέγερση του γηπέδου με κόστος 15 εκ. ευρώ. Βρισκόμαστε, όπως είπε, στον Φεβρουάριο του 2022 και το έργο θα κοστίσει συνολικά 48 εκ. ευρώ, 38 εκ. το γήπεδο και 10 εκ. το οδικό δίκτυο.

Η ΕΔΕΚ δια του Μαρίνου Σιζόπουλου αναφέρει ότι επιχειρείται συζήτηση σε λανθασμένο πεδίο. Πρόσθεσε ότι τα λάθη που έγιναν σχετικά με τον προγραμματισμό και τις μελέτες δε θα πρέπει να οδηγήσουν σε εκτροπή από τη σωστή κατασκευή του έργου. Είπε ότι πρέπει να γίνει έρευνα για το ποιοι ευθύνονται για ενδεχόμενες υπερκαλύψεις ή αχρείαστες σπατάλες.

Στο μεταξύ, ο ΔΗΣΥ δια του Νίκου Σύκα απορρίπτει το γεγονός ότι θα τριπλασιαστεί το κόστος για την ανέγερση του νέου γηπέδου της Λεμεσού. Επίσης είπε ότι κάποιοι επικαλέστηκαν το ποσό των 15 εκ. ευρώ, λέγοντας ότι αυτό ήταν μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το 2014. Πρόσθεσε ότι η προσφορά για το γήπεδο έχει κατακυρωθεί στα 31 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι εκ του πονηρού. Ο κ. Σύκας παραδέχθηκε ακόμα ότι η μελέτη ήταν ελλιπής και είχε πολλές αδυναμίες αλλά όπως είπε επικαιροποιήθηκε με νέο μελετητή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy