Του Σπύρου Σωτηρίου

  • Ο Πρόεδρος απέκρυψε ότι ήταν συνιδιοκτήτης και σε δεύτερο τεμάχιο της επένδυσης στο Πέρα Πεδί.
  • Ούτε μια σκάλα του «σφετερίστηκαν», ούτε «αρκάτζι» του άφησαν
  • Υπάρχουν και άλλα που δεν ξέρουμε για την υπόθεση NICOS PLOTS;

Νέα πτυχή της υπόθεσης NICOS PLOTS αναδεικνύεται μέσα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζεται -σύμφωνα με τα στοιχεία- ως συνιδιοκτήτης ακόμα ενός τεμαχίου, το οποίο πέρασε στα χέρια της εταιρείας Parnitha Development Ltd, που αιτείται ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στο Πέρα Πεδί.

Ήταν συνιδιοκτήτης και σε άλλο τεμάχιο της Parnitha

Συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν κάτοχος, σύμφωνα με το πόθεν έσχες που κατέθεσε τον Μάιο του 2016, 1/4 ενός χωραφιού συνολικού εμβαδού 3.345 τ.μ. στην περιοχή Φτερικούδια στο Πέρα Πεδί.

Πρόκειται για το τεμάχιο 56, το οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο των μελετητών της εταιρείας (σελίδα 143 της Περιβαλλοντικής Μελέτης), φαίνεται να ανήκει στην Parnitha και ένα μέρος του να παραχωρείται ως χώρος πρασίνου. Συγκεκριμένα, ως χώρος πρασίνου οριοθετείται το κομμάτι του τεμαχίου το οποίο βρίσκεται στην όχθη του ποταμού. Στις επεξηγήσεις των μελετητών στο σχέδιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το κομμάτι αυτό βρίσκεται σε ζώνη Ζ3 (χώρος προστασίας της φύσης και των υδάτων), η οποία δεν επιτρέπει την ανέγερση οποιουδήποτε κτιρίου και παραχωρείται ως χώρος δημόσιου πρασίνου. Δηλαδή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «αρκάτζι».

Να σημειώσουμε ότι για τον συγκεκριμένο τύπο ανάπτυξης ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος βάσει νόμου να παραχωρεί στο κράτος ποσοστό τετραγωνικών μέτρων ως χώρο δημοσίου πρασίνου.

pera pedi 2

Εξαφανισμένο από τον πίνακα το τεμάχιο 56

Παρόλο που στο σχέδιο της σελίδας 143 φαίνεται ξεκάθαρα ότι το τεμάχιο 56 είναι στην κατοχή της εταιρείας και αξιοποιείται στα πλαίσια της προτεινόμενης ανάπτυξης, στη σελίδα 144 της Περιβαλλοντικής Μελέτης στην οποία παρατίθεται ο πίνακας «Τεμάχια που θα φιλοξενήσουν το Έργο», δεν αναφέρεται πουθενά το τεμάχιο 56. Επίσης, αναγράφονται μόνο 20 τεμάχια γης, ενώ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής (8/11/2017) ο εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η Parnitha έχει στην κατοχή της 24 τεμάχια προς αξιοποίηση για το τουριστικό θέρετρο.

Όταν ξεκίνησε να ξετυλίγεται το νήμα, εμφανίστηκε και το Κτηματολόγιο

Η δημόσια συζήτηση για το τεμάχιο 56 ξεκίνησε με την ερώτηση του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος την περασμένη Τετάρτη, 8/11/2017. Ο κ. Θεοπέμπτου απηύθυνε ερώτηση για το πού ακριβώς βρίσκεται το δεύτερο τεμάχιο γης που είναι συνιδιοκτήτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην περιοχή Φτερικούδια στο Πέρα Πεδί και το οποίο αναφέρεται στο πόθεν έσχες.

Την Πέμπτη 9/11/2017 ο «Φιλελεύθερος» σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Αντάλλαξε γη στο Πέρα Πεδί ο ΠτΔ» αναφέρει κατά λέξη: «Σύμφωνα με πληροφορίες του “Φ” πρόκειται για το τεμάχιο 56 της προτεινόμενης ανάπτυξης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τον αδελφό του κατείχαν από 1/4  μερίδιο ο καθένας. Ο αδελφός του πώλησε το τεμάχιο γης, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που προχώρησε σε ανταλλαγή του μεριδίου που κατείχε με την προσθήκη του εμβαδού που αναλογούσε στο 1/12 μερίδιο του τεμαχίου 57 που κατείχε. Επομένως προστέθηκαν στα 6.940 τ.μ. του τεμαχίου 57 άλλα 836 τ.μ., για να φθάσουν συνολικά τα 7.776 τ.μ.»

Μετά το δημοσίευμα δεν υπήρξε καμία διάψευση από το Προεδρικό. Αντί τούτου είχαμε ανακοίνωση του Κτηματολογίου (μετά από ένα δεκαήμερο από το πρώτο δημοσίευμα για το NICOS PLOTS), η οποία ουσιαστικά επιβεβαίωσε τόσο τα προηγούμενα δημοσιεύματα της «Χαραυγής» όσο και το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».

pera pedi 3

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Κτηματολόγιο:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ιδιοκτήτης του 93311/999348 μεριδίου του κτήματος με Αρ. Εγγραφής 4565, Τεμάχιο 57, Φύλλο/Σχέδιο 47/20 στην τοποθεσία Φτερικούδια, συνολικής έκτασης 83.279 τ.μ. στο χωριό Πέρα Πεδί της Επαρχίας Λεμεσού.

Το πιο πάνω ποσοστό προκύπτει από:

(α) 1/12 μερίδιο κατόπιν δωρεάς από τη μητέρα του το έτος 1981 και

(β) 836/83279 μερίδιο, κατόπιν ανταλλαγής με αντίστοιχη αξίας κτήματος με Αρ. Εγγραφής 4564, Τεμάχιο αρ. 56, έκτασης 3.345 τ.μ. του Φυλ. Σχ. 47/20 , 3/12 μερίδιο, στην τοποθεσία Φτερικούδια, χωριό Πέρα Πεδί της Επαρχίας Λεμεσού, η οποία συμπληρώθηκε το Σεπτέμβρη του 2016».

Μεγαλύτερης αξίας τα τ.μ. του 57 από το 56;

Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία ο Πρόεδρος αντάλλαξε το 1/4 μερίδιο του ήτοι 836 τ.μ. (3.345/4=836) του τεμαχίου 56 με αντίστοιχο αριθμό τετραγωνικών μέτρων (αντίστοιχης αξίας κτήματος σύμφωνα με το Κτηματολόγιο) στο τεμάχιο 57.

Ωστόσο τα δύο τεμάχια γης έχουν μια ποιοτική διαφορά. Τα 1.050 τ.μ., δηλαδή το ένα τρίτο του τεμαχίου 56, είναι σε ζώνη Ζ3, προστασίας της φύσης και των υδάτων, με συντελεστή δόμησης και ποσοστό κάλυψης μόλις 1%, ενώ το υπόλοιπο είναι στη Γ3. Το τεμάχιο 57 είναι σχεδόν ολόκληρο στη Γ3 (μόνο μικρό ποσοστό στη Ζ3) και ειδικότερα, όπως οριοθετείται το NICOS PLOTS, το τεμάχιο του Προέδρου φαίνεται να είναι ολόκληρο σε Γ3 με συντελεστή δόμησης και ποσοστό κάλυψης 10%.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα εάν ο Πρόεδρος αντάλλαξε γη παίρνοντας τετραγωνικά μέτρα από το τεμάχιο 57 και τα οποία έχουν περισσότερη αξία από αυτά που κατείχε στο τεμάχιο 56.

Δεν φαίνεται να υπάρχει «σφετερισμός» ούτε «αρκάτζι»

Με βάση τα στοιχεία που παρατίθενται πιο πάνω, ο Πρόεδρος όχι μόνο απέκρυψε στις δηλώσεις του το τεμάχιο 56 και την ανταλλαγή τετραγωνικών μέτρων με το τεμάχιο 57, αλλά φαίνεται να μην τεκμηριώνεται ούτε η δήλωσή του (30/10/2017) ότι η εταιρεία «σφετερίστηκε» μια σκάλα από τη γη του, ούτε ότι του άφησαν ένα «αρκάτζι».

Με απλές μαθηματικές πράξεις φαίνεται ότι ο Πρόεδρος έχει στην κατοχή του τα τετραγωνικά μέτρα που ισούνται με το άθροισμα του μεριδίου του στα τεμάχια 56 και 57.

83.279 τ.μ. (τεμ. 57) /12=6.940, 3.345 τ.μ. (τεμ. 56)/4=836. Άρα 6.940+836=7.776 (όπως αναγράφεται στο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» και το οποίο δεν διαψεύστηκε από το Προεδρικό).

Όσον αφορά τη δήλωση για «αρκάτζι», σύμφωνα με τα στοιχεία «αρκάτζι» μπορεί να χαρακτηριστεί το 1/3 περίπου του τεμαχίου 56, το οποίο όμως ο Πρόεδρος αντάλλαξε με τετραγωνικά μέτρα στο τεμάχιο 57, το οποίο, σύμφωνα με την δορυφορική επισκόπηση από την Γεωπύλη INSPIRE του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, δεν φαίνεται να περιλαμβάνει όχθες ποταμού.

Ανταλλαγή 3-4 μήνες πριν την πολεοδομική αίτηση

Επίσης ερωτηματικά προκαλούνται και για το χρονικό σημείο που ο Πρόεδρος αντάλλαξε τετραγωνικά μέτρα. Η ανταλλαγή συμπληρώθηκε, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τον Σεπτέμβρη του 2016. Η αίτηση για πολεοδομική άδεια από την εταιρεία κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2017. Δηλαδή με διαφορά μόνο 3-4 μηνών, ενώ ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός και η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης από την εταιρεία φαίνεται να είχε ήδη ξεκινήσει.

Γιατί ο Πρόεδρος απέκρυψε το τεμάχιο 56;

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το μεγαλύτερο ερώτημα που προκύπτει για τον Νίκο Αναστασιάδη είναι γιατί αυτές όλες τις μέρες που γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση δεν έκρινε αναγκαίο να τοποθετηθεί και για το τεμάχιο 56. Η σιωπή του Προέδρου ενισχύει μάλιστα τα ερωτηματικά, αν λάβουμε επίσης υπόψη την μη αναφορά του συγκεκριμένου τεμαχίου στον πίνακα της εταιρείας «Τεμάχια που θα φιλοξενήσουν το Έργο».

Μισές απαντήσεις… με δόσεις

Παραθέτουμε το χρονικό των αντιδράσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας από την αρχή που προέκυψε το θέμα με τα δημοσιεύματα της «Χαραυγής» (το πρώτο δημοσίευμα για το NICOS PLOTS δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου) και ο καθένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα:

• Στις 29/10/2017, μετά το δεύτερο δημοσίευμα της «Χ» και την πρώτη αντίδραση κόμματος (Οικολόγοι), εκδόθηκε η πρώτη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

«Η ανάπτυξη γης στο χωριό Πέρα Πεδί, στην οποίαν αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2017, δεν αφορά με οποιονδήποτε τρόπο περιουσία που ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο προεκλογικός αγώνας θα πρέπει να διεξαχθεί μέσα στα όρια του πολιτικού πολιτισμού και της ευπρέπειας που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα. Τακτικές και πρακτικές άλλων παρωχημένων εποχών θα καταδικαστούν από τον ίδιο το λαό και θα πλήξουν αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Λυπούμαστε πραγματικά που πολιτικός ηγέτης, ο κ. Γιώργος Περδίκης, για καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες έτρεξε να υιοθετήσει αβρόχοις ποσίν εσφαλμένες πληροφορίες μιας εφημερίδας».

• Στις 30/10/2017 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δήλωση σε εκδήλωση της ΠΑΣΥΔΥ:

«Θα απογοητευθούν όσοι νομίζουν ότι μπορεί να με πλήξουν, λέγοντας πως τάχα η ανάπτυξη θα γίνει στο δικό μου χωράφι. Ήμουν δικαιούχος του 1/12, αγοράστηκαν τα υπόλοιπα μερίδια από την εταιρεία. Θα δώσουμε επαρκείς απαντήσεις. Ένα συμβουλεύω όσους ασχολούνται προσπαθώντας -ότι μπορεί- να με πλήξουν: θα εκπλαγούν για τις ανοησίες που επικαλούνται και τον τρόπο που πολιτεύονται. Η υπομονή έχει τα όριά της. Θα δώσω λεπτομέρειες, αλλά αφήνω για να εκτεθούν ακόμη περισσότερο, για να γελοιοποιηθούν ενώπιον του κυπριακού λαού όσοι ισχυρίζονται ανάλογα. Απλώς θέλω να πω ότι εκείνοι που αγόρασαν, μου άφησαν –διότι δεν πώλησα το μερίδιο που μου δώρισε η μάνα μου- ένα, όπως λέγεται, αρκάτζι που δεν μπορεί να κτίσεις ούτε παράγκα. Επομένως, δεν είναι στον δικό μου χώρο που θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη… Θέλω να σας πληροφορήσω ότι, με βάση την αγορά και το τι μου παραχωρήθηκε, σφετερίζονται μια σκάλα από το ακίνητο που μου ανήκει… Επαναλαμβάνω, συμβουλεύω όσους μετέρχονται ανάλογες μεθόδους να μαζευτούν λίγο και επιτέλους να σεβαστούμε τον πολιτικό πολιτισμό».

• Στις 31/10/2017, δεύτερη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Επειδή η εφημερίδα “Χαραυγή“, αλλά και ο βουλευτής κ. Γιώργος Περδίκης, υιοθετώντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της εν λόγω εφημερίδας, επιχειρούν να σπιλώσουν το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας για δήθεν εμπλοκή του σε συμφέροντα εταιρείας που προγραμματίζει ανάπτυξη ακινήτου στο Πέρα Πεδί, η Προεδρία της Δημοκρατίας προς αποκατάσταση της αλήθειας επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

  1. Αποτελεί γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ιδιοκτήτης του 1/12 μεριδίου ενός τεμαχίου γης εκτάσεως 83.279 τ.μ. στην περιοχή Φτερικούδια του χωριού Πέρα Πεδί, δωρεάς από τη μητέρα του, όπως εξάλλου δηλώθηκε και στα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου.
  2. Αποτελεί εξίσου γεγονός πως η εταιρεία που θέλει να προβεί στην ανάπτυξη αγόρασε σημαντικό, αν όχι το σύνολο, των υπολοίπων μεριδίων της εν λόγω εκτάσεως, πλην του τεμαχίου που ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  3. Εκ των όσων οι αρμόδιες Αρχές μπορεί να επιβεβαιώσουν, η υπό συζήτηση για ανάπτυξη περιοχή ουδόλως περιλαμβάνει το τεμάχιο του Προέδρου ως είχε δηλωθεί ξεκάθαρα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας την Κυριακή 29/10/2017.
  4. Όπως ήδη έχει δηλωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την πώληση των μεριδίων της αδελφής και αδελφού του, ουδέν μέλος της οικογένειάς του έχει οποιαδήποτε σχέση ή συμφέρον από την εν λόγω ανάπτυξη.
  5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την ανάγκη κάποιοι να προσφύγουν σε ανορθόδοξες μεθόδους ενόψει προεκλογικής εκστρατείας. Παρά ταύτα, ο πολιτικός πολιτισμός υπαγορεύει την προσφυγή σε μια εποικοδομητική ή ακόμη και αρνητική κριτική και πολιτική αντιπαράθεση, όχι όμως σε χαλκευμένους και ψευδείς ισχυρισμούς για να πληγεί η αξιοπρέπεια και το ήθος του οποιουδήποτε πολιτικού αντιπάλου».

• Στις 2/11/2017, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Γενικό Ελεγκτή και η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε τρίτη ανακοίνωση, η οποία ανέφερε:

«Παρά την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 30 Οκτωβρίου για το θέμα της ανάπτυξης στο Πέρα Πέδι, κάποιοι συνεχίζουν να προβάλλουν ψεύδη, θεωρώντας ότι με τις εν λόγω παλαιοκομματικές προσεγγίσεις που ακολουθούν μπορούν να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον Γενικό Ελεγκτή, η οποία επισυνάπτεται, ζητά τη διενέργεια σχετικού ελέγχου και δημόσιας κοινοποίησης των αποτελεσμάτων, για να διαφανεί ακόμη μια φορά ότι η λασπολογία από κάποιους δεν στηρίζεται, σε καμιά απολύτως περίπτωση, σε πραγματικά δεδομένα».

• Μετά από σχετική ερώτηση βουλευτή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 8/11/2017 και δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» την επόμενη μέρα για το δεύτερο τεμάχιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, που περιλαμβάνεται στην περιοχή χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου στο Πέρα Πεδί, στις 9/11/2017, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας εξέδωσε νέα ανακοίνωση, η οποία ανέφερε:

«Ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, μετά από οδηγίες του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας και για σκοπούς ολοκληρωμένης ενημέρωσης, δημοσιοποιεί τα πιο κάτω σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματός του στο χωριό Πέρα Πεδί:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ιδιοκτήτης του 93311/999348, μεριδίου του κτήματος με αρ. Εγγραφής 4565, Τεμάχιο 57, Φύλλο/Σχέδιο 47/20 στην τοποθεσία Φτερικούδια, συνολικής έκτασης 83.279 τ.μ. στο χωριό Πέρα Πεδί της Επαρχίας Λεμεσού.

Το πιο πάνω ποσοστό προκύπτει από:

(α) 1/12 μερίδιο κατόπιν δωρεάς από τη μητέρα του το έτος 1981 και

(β) 836/83279 μερίδιο, κατόπιν ανταλλαγής με αντίστοιχη αξίας κτήματος με Αρ. Εγγραφής 4564, Τεμάχιο αρ. 56, έκτασης 3.345 τ.μ. του Φυλ./Σχ. 47/20, 3/12 μερίδιο, στην τοποθεσία Φτερικούδια, χωριό Πέρα Πεδί της Επαρχίας Λεμεσού, η οποία συμπληρώθηκε τον Σεπτέμβρη του 2016.

Για το ποσοστό συνιδιοκτησίας του Προέδρου έχει κατατεθεί στις 16.9.2014, στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λεμεσού, ο Φάκελος με αρ. ΑΧ1668/2014, για διαχωρισμό του και έκδοση ξεχωριστού τίτλου ιδιοκτησίας στο όνομα του Προέδρου.

Η υπόθεση σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής της».