Ελάχιστη η εκπαίδευση του προσωπικού στα ΤΑΕΠ λίγες μέρες πριν την ένταξη στο ΓεΣΥ

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πως θα λειτουργήσει το λογισμικό, ούτε πως θα λειτουργήσει η υπηρεσία των ασθενοφόρων - Έκαναν μόνο 2 ώρες σεμινάριο...

Η ομοσπονδία των ασθενών καλεί τον ΟΚΥΠΥ να προχωρήσει άμεσα στη σωστή ενημέρωση των πολιτών, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου εντάσσονται στο ΓΕΣΥ και οι πρώτες βοήθειες μόνο των νοσοκομείων.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο Δημήτρης Λαμπριανίδης τόνισε ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση των πολιτών για τα πρότυπα που θα ακολουθούνται και που έχουν τεθεί, εάν έχουν καθοριστεί φυσικά.

Πρόσθεσε ότι οι δικαιούχοι πρέπει επίσης να ενημερωθούν για τον τρόπο που θα κινούνται όταν θα χρειαστούν υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών.

Ανησυχίες εκφράζουν και οι κυβερνητικοί γιατροί με τον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα να τονίζει ότι είναι ελάχιστη η ενημέρωση, αλλά και η εκπαίδευση της οποίας έτυχαν μέχρι στιγμής οι γιατροί των ΤΑΕΠ. Έφερε ως παράδειγμα τη Λεμεσό, λέγοντας ότι οι γιατροί των πρώτων βοηθειών έλαβαν πρόσκληση για ένα σεμινάριο διάρκειας μόνο 2 ωρών.

Πρόσθεσε ότι οι γιατροί δεν γνωρίζουν πως θα λειτουργήσει το λογισμικό, ενώ δεν γνωρίζουν επίσης πως θα λειτουργήσει η υπηρεσία των ασθενοφόρων.

Ο Σωτήρης Κούμας τόνισε ότι είναι άξιον απορίας και παράλληλα ιδιαίτερα λυπηρό, ενώ έχουν παρέλθει 15 μήνες το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥΠΥ δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί, ούτως ώστε να ακολουθήσει η σωστή και έγκαιρη εκπαίδευση των ιατρών, αλλά και η ενημέρωση των ασθενών.
Δεν μαθαίνουμε από τα παθήματα, είπε ο κύριος Κούμας, τονίζοντας ότι αυτό γίνεται γιατί κάποιοι δεν αποδίδουν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Ο κύριος Κούμας είπε στο μεταξύ ότι συνεχίζονται οι παραιτήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία.

Σχολιάζοντας εκ μέρους του ΟΚΥΠΥ ο Πάμπος Χαριλάου είπε ότι σήμερα είναι στελεχωμένα επαρκώς όλα τα ΤΑΕΠ, παρόλες τις δυσκολίες που υπήρξαν, και ο οργανισμός εκτιμά ότι θα ανταπεξέλθουν από την 1η Σεπτεμβρίου που θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ. Πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥΠΥ εκπαίδευσε το προσωπικό, ενώ η ενημέρωση για το λογισμικό θα πρέπει να γίνει από τον ΟΑΥ.

Ο κύριος Χαριλάου είπε επίσης ότι η προσέλευση στα ΤΑΕΠ θα γίνεται με 2 τρόπους: είτε με παραπεμπτικό από τον προσωπικό ή τον ειδικό γιατρό, είτε αν προκύψει κάτι έκτακτο από το οποίο κινδυνεύει ο ασθενής, τότε θα μπορεί να επισκεφθεί το ΤΑΕΠ. Πρόσθεσε ότι όλοι θα πληρώνουν τα 10 ευρώ.

Ο κύριος Χαριλάου ανακοίνωσε επίσης ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί η συμφωνία του ΟΚΥΠΥ με τον ΟΑΥ για τον τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy