«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και γενικά οι κυβερνώντες δεν κατανοούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για το οποίο πανηγυρίζουν και θριαμβολογούν», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Ο Στ. Στεφάνου τοποθετήθηκε μετά από δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου στις οποίες ακόμη μια φορά αναφερόταν μόνο σε μία από τις πολλές πρόνοιες του νομοσχεδίου Μενέντεζ – Ρούμπιο, παρά την πρόκληση του ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί και για το συνολικό του περιεχόμενο. Το νομοσχέδιο «εντάσσει την Κύπρο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για αντιμετώπιση της ρωσικής, και όχι μόνο, επιρροής στην περιοχή μας και μετατρέπει την Κύπρο σε εργαλείο αντιπαράθεσης σε αυτή τη λογική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, το οποίο για του λόγου το αληθές τη Δευτέρα απέστειλε στα ΜΜΕ μεταφρασμένο το ίδιο το νομοσχέδιο.

«Ακόμα και η πρόνοια για άρση του -άδικου και απαράδεκτου- εμπάργκο των Αμερικανών για πώληση όπλων στην Κύπρο, εντάσσεται στη λογική της αντιμετώπισης της ρωσικής επιρροής στην Κύπρο και τη γύρω περιοχή», ανέφερε ο Στ. Στεφάνου. Πράγματι το νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιδίωξη των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις ώστε να αντικατασταθούν τα ρωσικά οπλικά συστήματα στην περιοχή με αμερικανικά. Ο Στ. Στεφάνου τόνισε πως το ΑΚΕΛ ποτέ δεν είχε πρόβλημα με την αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, φτάνει αυτό να μη γίνεται σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας και να μη μετατρέπει την Κύπρο σε προκεχωρημένο φυλάκιο εξυπηρέτησης άνομων συμφερόντων.

Μάλιστα το ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε εμπλοκή σε κινδύνους. Οι κυβερνώντες «συχνά διακηρύττουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πολύ σημαντικός εταίρος από κάθε άποψη», συνέχισε ο ίδιος θέτοντας ερώτημα για το «πώς μπορεί να πανηγυρίζουν για το εν λόγω νομοσχέδιο όταν αυτό ανατρέπει τις ισορροπίες που οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι τηρούν, επηρεάζοντας αρνητικά τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία;»

 

ΕΛΑΜ προς στήριξη ΔΗΣΥ

Χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στο ζήτημα αποσπασματικά αναφερόμενος μόνο στο ζήτημα της άρσης του εμπάργκο αμερικανικών όπλων.

Ο κ. Αβέρωφ έκανε μάλιστα λόγο για «άστοχους» ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο που προωθούν «φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές» και ότι αφορά 30χρονο αγώνα κατεξοχήν της κυπριακής ομογένειας και των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με ανακοίνωση ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί και το ΕΛΑΜ το οποίο συμπλέοντας με τις τοποθετήσεις ΔΗΣΥ – κυβέρνησης κατηγόρησε την ηγεσία του ΑΚΕΛ και έκανε λόγο για κατάλληλες και αξιόπιστες συμμαχίες, εννοώντας τις ΗΠΑ.

Συσχέτισαν Μενέντεζ με Τρούμαν

Ενώ ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ κατηγορούν το ΑΚΕΛ για ψυχροπολεμικές αντιλήψεις, τη Δευτέρα ηγέτες της ομογένειας όπως ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, αναφέρθηκαν σε άστοχες τοποθετήσεις του ηγέτη του ΑΚΕΛ χωρίς να απαντήσουν στις ρητές αναφορές του νομοσχεδίου για εκτοπισμό των ρωσικών συμφερόντων.

Την ίδια ώρα οι υπογράφοντες κάνουν λόγο για «την πιο σημαντική και θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από την εποχή του δόγματος Τρούμαν». Υπενθυμίζουμε ότι το δόγμα Τρούμαν αποτέλεσε την επίσημη έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, με τις ΗΠΑ να ξεκινούν την αντικομμουνιστική εκστρατεία σε Τουρκία και Ελλάδα.

Δημήτρης Παλμύρης