Με αφορμή/ Ορίζοντας

Ελεάνα Αλεξάνδρου: Οι κοινωνίες να δώσουν ίσο χώρο σε όλα τα μέλη τους

Με αφορμή την παρουσιάση από την bytheway productions του SPIRIT, SPIRIT in film, SPIRIT in object, SPIRIT in book στο θέατρο Ριάλτο στο πλαίσιο του [email protected] και του Beyond DisDance Festival η χορογράφος Ελεάνα Αλεξάνδρου μιλάει στον Ορίζοντα:

 

Πως προέκυψε το SPIRIT in film, SPIRIT in object, SPIRIT in book και τι αφορά;

Το SPIRIT δημιουργήθηκε στις συνθήκες της πρώτης καραντίνας το 2020 και παρουσιάστηκε διαδικτυακά στις προσωπικές οθόνες των θεατών μέσω απ΄ ευθείας μετάδοσης από τη σκηνή του Ριάλτο.

Μια παράσταση διαρκείας με τέσσερις περφόρμερ σε ένα μαραθώνιο χορού όπου οι θεατές μπορούσαν να στέλνουν τις ερωτήσεις τους για να τις απαντήσουν οι περφόρμερ ενώ χόρευαν.  Μια παράσταση που αφορά την άπλα του χρόνου, τη προσπάθεια να φτάσω μέχρι το τέλος, την απόλαυση του εαυτού, τη συνάντηση των ορίων και της φυσικής φθοράς του ίδιου του σώματος μας.

Τέσσερις περφόρμερ με μια κάμερα μπροστά από τον καθένα, τετράωρος μαραθώνιος την πρώτη μέρα. Επανάληψη όλων των πιο πάνω τη δεύτερη μέρα.  Βρέθηκα με οπτικοακουστικό υλικό 32 ωρών και μια σειρά από ερωτήσεις από τους θεατές που είτε πρόλαβαν να απαντηθούν στις παραστάσεις είτε όχι.  Από εδώ προκύπτει το SPIRIT in film, μια ταινία χορού ντοκουμέντο, διάρκειας 63 λεπτών η οποία θα προβληθεί στο Ριάλτο την Τρίτη 17.5 στις 18:30 και στις 20:30.

Πριν και μετά τις προβολές, στη σκηνή του Ριάλτο θα παρουσιαστεί η έκθεση SPIRIT in object την οποία σχεδιάζουν η Εύα Κοραή και ο Όμηρος Παναγίδης.  Συντελεστές της παράστασης και οι δύο, η πρώτη στην εικαστική επιμέλεια και ο δεύτερος στην γραφιστική, ανοίγουν μαζί την διαδικασία δημιουργίας της οπτικής επικοινωνίας της παράστασης, τη διαδικασία προβών, τη γραμματοσειρά SPIRIT, την οποία επίσης σχεδίασε ο Όμηρος Παναγίδης.

Μέσα από το SPIRIT in book που επίσης σχεδίασε ο Όμηρος, θα παρουσιαστεί το μικρό βιβλίο, με κείμενα της ομάδας από τις εμπειρίες της δημιουργίας σε συνθήκες εγκλεισμού και διαταγμάτων, με αναφορές στο έργο του 2020, σκέψεις από τους ίδιους τους συντελεστές και φωτογραφικό υλικό από τα ‘παρασκήνια’.

Να εμπεδώσουμε μέσα μας πως κανένας δεν είναι ανώτερος κανενός και πως κάθε ζωή δικαιούται να έχει ίσες προοπτικές εξέλιξης μαζί με απέραντη χαρά, αγάπη και απόλαυση.

Τι σημαίνει για εσάς η συμμετοχή σας με αυτό το έργο στο Beyond DisDance Festival;

Το φεστιβάλ είναι πραγματικά μια δέσμη φωτός σε διαδικασίες και τρόπους δημιουργίας και επικοινωνίας με το κοινό που δεν συνηθίσαμε να επεξεργαζόμαστε. Είμαι πολύ χαρούμενη για τη συμπερίληψη του SPIRIT.  Έφτιαξα ίσως το πιο υπαρξιακό μου έργο μέχρι σήμερα και μέσα από αυτή τη συμμετοχή, η ιδέα της ύπαρξης πήρε άλλες διαστάσεις στις σκέψεις μου.  Μπορώ μόνο να φανταστώ το άνοιγμα της σκέψης που προκύπτει στον κάθε θεατή μέσα από τις δράσεις του φεστιβάλ και ανυπομονώ να τις βιώσω.

279488336 1427862844309545 6008298613316634100 N

Πως προσαρμόσετε το έργο σας για να συνάδει με τους στόχους ενός Φεστιβάλ «το οποίο αποσκοπεί στην συμπερίληψη ατόμων διαφορετικών ικανοτήτων/χωρών προέλευσης τόσο επί σκηνής όσο και στην θέση του θεατή»;

Η ταινία, η οποία δεν προϋποθέτει να έχει δει την παράσταση ο θεατής, θα προσφέρει θέσεις με ακουστική περιγραφή για άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση.  Επίσης θα υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι για πρόσβαση σε άτομα που δεν μιλούν ελληνικά αλλά και άτομα με μειωμένη ή καθόλου ακοή.  Την ποικιλομορφία στην προσβασιμότητα θα δίνει και η επι-σκηνής έκθεση με εκθέματα που δημιουργήθηκαν με έμφαση στην υφή και την τρίτη διάσταση, ακουστικό ντοκουμέντο από την έναρξη της δημιουργικής διαδικασίας κ.ά.

Μια παράσταση που αφορά την άπλα του χρόνου, τη προσπάθεια να φτάσω μέχρι το τέλος, την απόλαυση του εαυτού, τη συνάντηση των ορίων και της φυσικής φθοράς του ίδιου του σώματος μας.

Θα έπρεπε να βλέπαμε αυτή τη συμπερίληψη όχι μόνο σε ειδικά φεστιβάλ αλλά πιο συχνά και πως μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

Ναι. Όχι μόνο σε ειδικά φεστιβάλ, όχι μόνο στις τέχνες.  Οι κοινωνίες και οι πόλεις σε όλες τους τις διαστάσεις χρειάζεται να δώσουν ίσο χώρο σε όλα τα μέλη τους.  Μόνο έτσι, η αντίληψη μας για το διαφορετικό θα ξεπεράσει αυτά τα άβολα συναισθήματα λύπησης για αυτόν που δεν έχει αυτό που έχω εγώ ή τάσεις “βρεφοποίησης” ατόμων με νοητικές αναπηρίες κ.ο.κ.  Μόνο έτσι θα εμπεδώσουμε μέσα μας πως κανένας δεν είναι ανώτερος κανενός και πως κάθε ζωή δικαιούται να έχει ίσες προοπτικές εξέλιξης μαζί με απέραντη χαρά, αγάπη και απόλαυση.

Θέατρο Ριάλτο

17.5.22 | 18:30 & 20:30

Διπλή προβολή του SPIRIT in film (63’)

17 532979 Scaled

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.