Έλεγχο νομιμότητας απόφασης δικαστηρίου στις 7/4, ζητούν κατηγορούμενοι στη 2η υπόθεση της ΤΚ

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε σήμερα την αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari που καταχώρησαν οι τέσσερις εκ των επτά συνολικά κατηγορουμένων στην 2η ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην στελεχών της.

Με την καταχώρηση της εν λόγω αίτησης, οι κατηγορούμενοι ζητούν από το Ανώτατο να ελέγξει τη νομιμότητα της ενδιάμεσης απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ημερομηνίας 7 Απριλίου 2017.

Το Κακουργιοδικείο, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση, με την ενδιάμεση απόφαση του απέρριψε όλες τις προδικαστικές ενστάσεις που ήγειρε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, μετά την τροποποίηση του κατηγορητηρίου, το οποίο, σύμφωνα με την απόφαση, αποκαλύπτει ποινικό αδίκημα με την απαραίτητη ακρίβεια.

Η υπόθεση αφορά την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων και την παράλειψη της Τράπεζας να ενημερώσει τους μετόχους για τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή, Αντρέας Αρτέμης, Γεώργιος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρη και Κώστας Χατζήπαπα.

Την αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος certiorari καταχώρησαν οι Τράπεζα Κύπρου, Αντρέας Αρτέμης, Γεώργιος Γεωργιάδης και Κώστας Σεβέρης. Το Ανώτατο εξέτασε σήμερα την αίτηση και επιφύλαξε την έκδοση της απόφασης του ως προς το κατά πόσον συντρέχουν οι λόγοι καταχώρησης μιας τέτοιας αίτησης.

Σύμφωνα με τη νομολογία, η αίτηση αυτής της φύσης δεν συνιστά υποκατάστατο του ένδικου μέσου της έφεσης ή μέσο εποπτείας της διαδικασίας των Επαρχιακών Δικαστηρίων ή της πρακτικής που ακολουθήθηκε από το Δικαστήριο και η διαδικασία στοχεύει όχι στον έλεγχο της ορθότητας, αλλά της νομιμότητας της απόφασης.

Οι αιτήσεις για Certiorari είναι μονομερείς και καταχωρούνται όταν δεν υπάρχει άλλο ένδικο μέσο, το δε στοιχείο του κατεπείγοντος κυριαρχεί. Η χορήγηση άδειας για καταχώριση αίτησης για έκδοση εντάλματος Certiorari, ανάγεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου, η οποία όμως ασκείται με πολλή φειδώ, ενώ η ύπαρξη ενός εναλλακτικού ένδικου μέσου εκμηδενίζει τις οποιεσδήποτε πιθανότητες υπάρχουν για έγκριση της αίτησης εκτός και αν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις, όπως αναφέρεται σε σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση απάντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες που τους απήγγειλε η Κατηγορούσα Αρχή, αφού προηγουμένως το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για αναβολή της υπόθεσης.

Ακολούθως, όρισε την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης στις 3 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, με τους κατηγορούμενους να αφήνονται ελεύθεροι υπό όρους για διασφάλιση της παρουσίας τους κατά την επόμενη δικάσιμο.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις κατηγορίες αφορούν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετωπίζει και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, ο κ. Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Αρτέμης, Γεωργιάδης, Σεβέρη και Χατζήπαπα αντιμετωπίζουν μόνο μία κατηγορία.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy