Έλεγχος στην εργοδότηση κρατικών αξιωματούχων σε ιδιωτικές εταιρείες – Στη Βουλή για ψήφιση

Έλεγχο στους αξιωματούχους που αφυπηρετούν ή αποχωρούν από το δημόσιο και εργοδοτούνται σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν καθήκοντα τα οποία συνδέονται με την προηγούμενή τους ιδιότητα, επιχειρεί να βάλει η Βουλή.

Η Επιτροπή Θεσμών κατέληξε χθες σ’ ένα τελικό κείμενο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 12 Απριλίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, το κείμενο προβλέπει ότι θα ελέγχονται οι υπάλληλοι από την κλίμακα Α13 και πάνω. Επίσης, γίνεται εισήγηση για αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής, από τρεις Εισαγγελείς που είναι σήμερα, σε έναν Εισαγγελέα που θα προεδρεύει, έναν εκπρόσωπο του Γενικού Λογιστηρίου και έναν εκπρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή.

Ακόμη, διευρύνονται οι εξουσίες της Επιτροπής ώστε να μπορεί να ζητά στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες και όχι μόνο από τους εργοδότες του, ενώ εισάγεται και η δυνατότητα της αυτεπάγγελτης έρευνας στις περιπτώσεις που υπάρχει καταγγελία για κάποιον που έχει αφυπηρετήσει.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο Ζ. Ζαχαρίου, στις περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης η αρμόδια Αρχή η οποία δίνει την άδεια για αυτή την αφυπηρέτηση, αν διαπιστώσει ότι πρέπει να ελεγχθεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος μπορεί να ειδοποιήσει την Επιτροπή ότι ο εν λόγω υπάλληλος, παρόλο, για παράδειγμα, που είναι Α11 και αφυπηρετεί πρόωρα στα 55 του χρόνια, έχει σχέση με προσφορές για αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί και για το πού ενδεχομένως να εργοδοτηθεί στη συνέχεια.

Φρένο στην αλαζονική συμπεριφορά της κυβέρνησης

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε επίσης την ανάγκη να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση τα νομοσχέδια, καθώς και ζητήματα όπως περιβαλλοντικά και θέματα πολιτικής.

Όπως τόνισε η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου συστηματικά οι υπουργοί καταθέτουν νομοσχέδια χωρίς να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. «Αυτές οι αυθαιρεσίες, χαρακτηριστικές μιας αλαζονικής συμπεριφοράς, μιας εξουσίας που δεν λαμβάνει υπόψη τους πολίτες πρέπει να τερματιστούν», τόνισε, προσθέτοντας ότι η διαβούλευση είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να καταρτιστούν πολιτικές, αλλά και νομοσχέδια που να εξυπηρετούν πρώτα τους πολίτες.

Ο Χαράλαμπος Θεόπεμπτου των Οικολόγων τόνισε ότι υπάρχουν οδηγίες της ΕΕ σε σχέση με τη δημόσια διαβούλευση, προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει εδώ και καιρό σχετική πρόταση νόμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy