Ελεγκτική Υπηρεσία: Δεν νοείται έλεγχος χωρίς δικαίωμα πρόσβασης σε αρχεία

Δεν νοείται έλεγχος χωρίς δικαίωμα πρόσβασης σε αρχεία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, με την οποία δίνεται απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» με τίτλο «Ποιος θα ελέγξει τον ελεγκτή», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρόκειται για δημοσίευμα αηθούς και ανυπόστατου περιεχομένου».

Στην ανακοίνωσή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι έχει βάσει Συντάγματος το δικαίωμα να επιθεωρεί κάθε σχετικό με εισπράξεις ή δαπάνες λογαριασμό, και κάθε αρχείο ή κατάσταση, ενώ το δικαίωμα αυτό καταγράφεται και στον περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμο του 2002.

Η πρακτική αυτή συνάδει πλήρως με τα διεθνή πρότυπα και τη διεθνή πρακτική των ανώτατων ελεγκτικών οργάνων παγκοσμίως, ενώ στέρηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το δικαίωμα πρόσβασης σε αρχεία θα σήμαινε πλήρη παροπλισμό της, προστίθεται.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ανάλογο δικαίωμα ελέγχου παρέχεται στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, αλλά και στις Μονάδες Ελέγχου εντός των Υπουργείων, αφού «δεν νοείται έλεγχος χωρίς δικαίωμα πρόσβασης σε αρχεία».

«Φαίνεται όμως ότι η εφημερίδα, για τους δικούς της λόγους, ενοχλείται μόνο από το δικαίωμα στον έλεγχο που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία» συμπληρώνεται.

Παράλληλα, η Ελεγκτική Υπηρεσία παραπέμπει στις κατά καιρούς ετήσιες εκθέσεις της, λέγοντας ότι «ανέκαθεν η πλειονότητα των ευρημάτων της Υπηρεσίας προκύπτουν από έλεγχο και επιθεώρηση τέτοιων λογαριασμών, αρχείων και καταστάσεων, περιλαμβανομένων όλων των περιπτώσεων που με έκπληξη δείχνει να ανακάλυψε δήθεν σήμερα ο συντάκτης του δημοσιεύματος».

Αντικείμενο του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι οι ελεγχόμενοι οργανισμοί και οι υπάλληλοι τους, και όχι οι πολίτες, αναφέρει η ανακοίνωση ενώ σημειώνεται καταληκτικά ότι η Υπηρεσία «σέβεται απόλυτα και πλήρως τη νομιμότητα και παραμένει πιστή και σταθερή στη θέση αρχής ότι `το παράνομο είναι πάντοτε ανήθικο`».

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.