Ελεγκτική Υπηρεσία: Αντί αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, γίνεται αύξηση του μισθολογίου

Φωτογραφία

Το ενδεχόμενο παράτασης της κρατικής χορηγίας στον ΟΚΥπΥ πέραν του 2024 αποτελεί πολιτική απόφαση, ωστόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν μπορεί να μην επισημαίνει τα κακώς έχοντα στον Οργανισμό, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος της, Μάριος Πετρίδης.

Υπέδειξε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία προειδοποιούσε από το 2019 για «τα κακώς κείμενα που έρχονταν» για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Έκτοτε, πρόσθεσε, πολύ λίγα πράγματα έγιναν για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αντίθετα, τόνισε, εκείνο που γίνεται είναι η αύξηση του μισθολογίου. Σημείωσε μάλιστα ότι δίνονται επιδόματα οριζόντια χωρίς να έχουν σχέση με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ακόμη ότι οι προβλέψεις του ΟΚΥπΥ για αύξηση των ασθενών είναι μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε για να μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να καλυφθεί αυτό το έδαφος, ανέφερε.

Ο ΟΚΥΠΥ έβαλε στόχο για αυξήσεις εσόδων και ασθενών στο 25%, ενώ ο πραγματικός στόχος είναι στο 8%, οπότε, ανέφερε, διαπιστώνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να το φτάσουν τον στόχο τους.

Για τα εφημερεύοντα ιατρεία ο κύριος Πετρίδης ανέφερε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει τις απόψεις των μερών.

Πρέπει, υπογράμμισε, η όποια συμφωνία να έχει τη σωστή νομική βάση.

Σωτήρης Κούμας: Προκαλεί ιδαίτερη εντύπωση η απάντηση του ΟΚΥΠΥ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απάντηση του ΟΚΥπΥ στις υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την αδυναμία εκπλήρωσης του στόχου αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

Προκαλεί έκπληξη, πρόσθεσε, η απάντηση του ΟΚΥπΥ ότι επειδή τα οικονομικά το πρώτο τετράμηνο του 2022 πάνε καλά ίσως να μην υπάρχει το ενδεχόμενο κατάρρευσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Τόνισε ότι εάν όντως τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ δεν είναι τόσο καλά, ίσως να υπάρχουν και ευθύνες, παρόλο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η περίοδος του κορωνοϊού.

Θα πρέπει, τόνισε ο κύριος Κούμας, εάν υπάρχουν ευθύνες τόσο στα διοικητικά όσο και στα οικονομικά, να αποδοθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy